Elicopterul NASA Ingenuity și-a încheiat cu succes al 14-lea zbor de testare pe Planeta Roșie, demonstrându-și capacitatea de a zbura în condiții meteorologice de vară pe Marte, potrivit Space.com.

IngenuityFoto: NASA

Pe măsură ce temperaturile cresc în craterul Jezero, rotoarele aeronavei trebuie să se miște mai repede pentru a realiza zborul. Cel mai recent zbor pentru elicopterul Mars Ingenuity, desfășurat duminică (24 octombrie), a fost un „hop” relativ scurt și simplu, menit a-i testa capacitatea de zbor la viteze puțin mai mari– 2.700 de rotații pe minut (RPM), mai degrabă decât 2.537 RPM obișnuite.

Ingenuity „a efectuat cu succes un zbor scurt pe aerodromul său actual pentru a testa o turație mai mare, astfel încât să poată zbura în densități atmosferice mai mici pe Planeta Roșie”, a anunțat Laboratorul de propulsie cu reacție (JPL) al NASA. „Acest test lasă, de asemenea, spațiu echipei pentru o creștere rotațiile, dacă este necesar pentru zborurile viitoare.”, se mai arată în declarație.

Inițial, elicopterul era programat să finalizeze acest zbor de probă pe 18 septembrie, dar a fost întârziat din cauza unei anomalii găsite în timpul unei verificări înainte de zbor. La acea vreme, Ingenuity a detectat o problemă la două dintre micile sale servomotoare de control al zborului, care ajustează pasul rotoarelor, permițând elicopterului să-și controleze orientarea și poziția în timpul zborului.