Cum le-am putea oferi extratereștrilor cele mai bune indicații ca să găsească Pământul

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 29 noiembrie 2021, 19:57 Science - Spatiul


Cum vad extraterestrii Pamantul
Foto: YouTube
Universul este uluitor de mare și de vechi. Având în vedere tot acest timp și spațiu, pare probabil ca undeva, cândva, să fi apărut o altă scânteie de inteligență. Dar dacă există ființe inteligente pe undeva în spațiu, cum am putea să ne conectăm cu ele și, presupunând că ne-am dori să fim prieteni, cum le-am da indicații către planeta noastră?

Există mai multe tehnici pe care oamenii de știință le-ar putea folosi pentru a trimite indicații către extratereștrii îndepărtați, dar, mai important, cercetătorii ar trebui să găsească o modalitate de a trimite o hartă galactică lizibilă oaspeților noștri – ceea ce este o problemă dificilă, scrie Live Science.

„Dacă încerci să spui cuiva unde ești, trebuie să ai niște referințe comune, nu? În mod ideal, referințe fixe”, a spus Héctor Socas-Navarro, astrofizician la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, un arhipelag spaniol din Oceanul Atlantic. „Dar nimic nu este fix în galaxie”. Stelele și planetele sunt în mod constant în flux, mișcându-se una în jurul celeilalte într-un vals cosmic lent. Dar chiar și în interiorul galaxiei noastre în continuă schimbare, oamenii de știință au venit cu câteva modalități de a transmite locația noastră oricui altcineva ar putea fi acolo în imensitatea spațiului.

„Majoritatea oamenilor ar spune: „Apelăm la o transmisie puternică de unde radio”, a declarat Martin Rees, astronomul regal al Regatului Unit, pentru Live Science.

Radiația electromagnetică, care include totul, de la lumina vizibilă la unde radio și la infraroșu, a fost din istorie alegerea numărul unu pentru difuzarea informațiilor despre Pământ în cosmos. Modulând subtil frecvența unei unde electromagnetice, oamenii de știință pot extrage mesaje complexe într-un cod binar simplu. Și pentru că undele electromagnetice sunt direcționale, orice extraterestru inteligent care interceptează un astfel de semnal ar putea pur și simplu să-l urmărească înapoi pe Pământ.

Dintre toate tipurile diferite de unde electromagnetice, undele radio sunt soluția obișnuită pentru o astfel de comunicare. Asta pentru că frecvența undelor radio umple un gol convenabil în spectrul electromagnetic, cunoscut sub numele de „gaura de apă”, potrivit NASA. La această frecvență - între 1420 și 1720 megaherți - moleculele de hidrogen și hidroxil acționează ca un fel de „izolație fonică” chimică, absorbind vibrațiile din ce în ce mai mari și lăsând canalul relativ liber de zgomotul cosmic de fundal. Frecvențele de deasupra și de sub gaura de apă sunt relativ „zgomotoase”, deoarece sunt pline de vibrații cuantice și radiații rămase de la Big Bang.

Oamenii de știință au folosit undele radio pentru a încerca comunicarea extraterestră în trecut. În 1974, cercetătorii au transmis un mesaj cu frecvență radio de la telescopul Arecibo din Puerto Rico către clusterul de stele M13, aflat la aproximativ 21.000 de ani lumină distanță. Mesajul a fost un pictograf binar simplu care conținea o reprezentare a ADN-ului uman, a sistemului nostru solar și a unei figuri umane, printre altele, conform Căutării Inteligenței Extraterestre (SETI). De atunci, numeroase mesaje radio au fost lansate în spațiu, inclusiv semnalul NASA „Across the Universe” în 2008, care a constat în întregime din cântecul Beatles.

Cu toate acestea, o problemă potențială a undelor radio este că ele difractează sau se lărgesc pe măsură ce călătoresc, la fel ca o undă care se extinde în apă. Aceasta înseamnă că pot deveni prea difuze pentru a transmite un mesaj perceptibil până ajung într-o galaxie îndepărtată, potrivit Laboratorului Lincoln al MIT.

Pentru un mesaj mai direct, a spus Svetlana Berdyugina, astrofizician la Institutul Leibniz pentru Fizică Solară din Germania, ar trebui să difuzăm folosind lumină laser vizibilă.

Un mesaj țintit format din lumină laser polarizată sau lumină ale cărei vibrații au loc pe un singur plan, are potențialul de a călători mult mai departe decât un semnal radio fără a se degrada. Cu toate acestea, undele optice sunt sunt foarte înguste, iar oamenii de știință ar trebui să aibă o precizie incredibilă atunci când le trimit. Cu alte cuvinte, ar trebui deja să știm unde sunt extratereștrii noștri înainte de a le putea trimite direcții laser.

Unii oameni de știință au adoptat o abordare diferită a comunicării interstelare, una mai asemănătoare cu un „mesaj într-o sticlă”, a spus Socas-Navarro. Cea mai faimoasă este „Placa Pioneer” de aur, pe care astrofizicienii Carl Sagan și Frank Drake au atașat-o sonda Pioneer 10 în 1972, conform Planetary Society. O a doua placă identică a fost montată pe Pioneer 11 în anul următor. Aceste plăci sunt inscripționate cu două figuri umane – un bărbat și o femeie – precum și o „hartă” care arată calea către sistemul nostru solar folosind o serie de 14 repere cosmice ciudate: pulsari. (integral pe Live Science)Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1819 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Poate chiar avem “norocul” și ne găsesc… (Luni, 29 noiembrie 2021, 20:25)

  Ceilalti [utilizator]

  iar apoi aplică metodele pe care omenirea “civilizată” le-a aplicat celor considerați înapoiați, ca de exemplu popoarele din America Centrala, africanii, nativii americani șamd
  • +1 (3 voturi)    
   mult zgomot pentru nimic (Luni, 29 noiembrie 2021, 21:46)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ceilalti

   Sonda Voyager transmite cu o putere de 23 watts si echipamentele terestre primitive o pot "asculta" de la marginea sistemului nostru solar.

   De +100 de ani emitem pe frecvente radio la puteri de peste 100kW. Evident.. nu emitem intr-o singura directie, dar o civilizatie suficient de avansata ne va auzi, daca e prin zona.. 100 de ani => 100 ani lumina.
   De civilizatii din alte galaxii nu mi-as face griji. Andromeda e cel mai aproape si totusi este la 2.5 milioane ani lumina. Pana ajunge semnalul nostru la ei... ;)

   Partea trista este ca daca aleg sa ne faca o vizita, vor intercepta toate emisiile noastre pe diverse frecvente din ultimii 100 ani. Deci isi vor face o imagine destul de clara despre civilizatia cu care au de-a face.
   • +1 (1 vot)    
    Extraterestrii (Marţi, 30 noiembrie 2021, 10:40)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    nu o sa ne faca nici o vizita in urmatoarele milioane de ani . Nici nu e nevoie !. Extraterestrii ascultand transmisiile radio de putere mare transmise de Héctor Socas-Navarro si Martin Rees vor determina unde se afla Pamantul cu sistemul sau Solar cu tot. Si ,,o sa ne dea posibilitatea unor intalniri" pe planete locuibile din apropierea Sistemului Solar la 100-1000 de ani lumina de Pamnt.
    Desigur ca acolo extraterestrii se for transforma in Gazde, iar amarata nava intestelara Umana va fi doar un Oaspete nepoftit !.
    Avatajul strategic pentru extraterestri va fi de genul 1000 la 1 !.
    Noi ne uitam prea mult la filme cu batalii intre nava cosmice !. In realitate nu va fi nici o lupta ! . Va fi o explozie brusca si gata !. Pe Pamant ultimul semnal radio (care va sosii in sute sau mii de ani) nici nu va indica ce anume a distus nava umana !. Care e continuarea ?: Sa costruiesti alta nava / nave cu fonduri imense si sa o trimiti la moarte sigura si pe aia !. Si tot asa pana Soarele se va tranforma intr-o Uriasa Rosie si va distruge Pamantul, iar Civilizatia Umana (Civilizatie de prosti, desigur) va dispare cu totul. Atunci, in sfarsit, poate vor venii extraterestrii in cea mai ramas din sistemul Solar ca sa-l transforme intr-un urias Muzeu uman de relicve.
   • 0 (2 voturi)    
    Vorbesti aiureli ! (Marţi, 30 noiembrie 2021, 13:01)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Sonda Voyager este ascultata cu Antene de cele mai Mari Dimensiuni ! si Directionale !. Pentru ca Pamantenii stiu precis unde se afla Sonda Voyager in orice moment !. Care e o mare diferenta fata de Antenele
    ne-directionale !. Diferenta necesara de Putere intre Antena directionala si ne-directional este foarte mare !.
    Tu ai idee cat e Diferenta de Putere receptionata intre cei 23 de Wati ai lui Voyager de la marginea Sistemului Solar si aceeasi 23 de Wati la o distanta de vreo 20-50 de ani lumina (unde ar fi prima stea cu planeta cu aer respirabil) ?
    Sonda Voyager se afla acum la numai vreo 8 Ore Lumina de Pamant.
    Asta inseamna ca pana la cea mai apropiata stea: Proxima Centauri se afla o distanta de 365 zile /an x 3 si x (4 ani lumina) = vreo 1100 x (4 ani lumina) = 4400 x mai departe decat se afla Voyager acum !
    Imagineza-ti cum se aude cei 23 de Wati ai lui Voyager la o distanta de 4400 x mai departe decat e Voyager acum !.
    Dar cea mai apropiata Stea cu Planeta cu aer respirabil se asteapta a fi gasita cam la cel putin 20 de ani lumina !.
    Adica semnalul de 23 de Wati ai lui Voyager va fi trimis la o distanta de 4400 x 5 = 22.000 mai mare decat distanta actuala pana la Voyager !!!.
    • 0 (2 voturi)    
     oare?.. (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:42)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     22.000 x 23W = 500kW

     Vrei sa spui ca nu sunt emitatoare radio civile de puterea asta?
     Sau ca o civilizatie mult mai avansata ca a noastra, nu este in stare sa capteze semnalul omnidirectional?..
     • +1 (1 vot)    
      Tu faci confuzii grave (Miercuri, 1 decembrie 2021, 1:21)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      in domeniul undelor radio !. Pentru un fascicul Radio emis de o Antena Parabolica imprastierea semnalului (nefavorabil) se face cu Distanta la Patrat !.
      Deci ia mataluta cele 22.000 de unitati de lungime actuale si punele la patrat ! = 484.000.000 ! (484 de milioane !) de ori este mai slab semnalul de 23 de Wati la 20 de ani Lumina decat semnalul lui Voyager de acum !
      Deci Omenirea NU are Antenele Parabolice necesare pentru a detecta un semnal de 23 de Wati nici macar de la 1 Luna Lumina !, daramite de la 20 de Ani Lumina !.
      De fapt se apreciaza ca prin 2036 semnale vor fi atat de slabe incat nu mai pot fi detectate cu antenele care se afla pe Pamant. Atunci Voyager va fi la o ,,amarata de distanta spatiala" de vreo numai .....1,2 zile lumina !. ( intradevar, e de vina si energia tot mai slaba a Pilei de Plutoniu, dar aceasta se reduce energetic cu o viteza tot mai mica datorita fenomenui de injumatatire masica a materialelor radiocative).
      Deci, in mare masura, este de vina distanta tot mai mare a sondei Voyager si nu reducerea sursei de energie.

      Corectie: acum (in 2021 ) Voyager 1 (cea mai departata sonda) se afla la vreo 20 de ore lumina.
 • +3 (3 voturi)    
  Ce idee "buna" (Luni, 29 noiembrie 2021, 20:27)

  taro [utilizator]

  E ca si cum indienii ar fi incercat sa-i timita indicatii la Columb cum sa gaseasca America sau Incasii cum sa-i gaseasca Spaniolii.
 • -1 (1 vot)    
  Ați văzut prea multe filme, măi băieți. (Luni, 29 noiembrie 2021, 21:48)

  ploiesteanu [utilizator]

  Ca să te găsească ar trebui să trăiască câteva sute de ani și să aibă tehnologia de a se deplasa cu viteze în jur de 100000 de Km pe secundă. Mai există și posibilitatea unor arce populate din belșug, la noi ajungând alte generații. Toate variantele sunt puțin probabile. Dar nu imposibile.
  • -1 (3 voturi)    
   Gresit ! (Luni, 29 noiembrie 2021, 23:17)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   ca sa te nimiceasca extraterestii este nevoie ca ei (la semnalele idioate inca din 1974 ale dobitocilor de astro-fizicieni !) sa ocupe toate planetele de la stele invecinate cu Sistemului Solar si care pot sustine viata si aflate
   intre vreo 100- si 10.000 de ani lumina.
   Omenirea, in lipsa acestor stele unde sa migreze, se va stige singura odata cu moartea Soarelui !. Deci omenirea pe Sistemul Solar nu poate supravietuii mai mult de inca vreo 2-3-4 miliarde de ani cat e viata Soarelui !
   Omenirea se va intalnii cu extraterestrii..........dar nu pe Pamant !, ci poate la prima planeta locuibila de la cateva sute / mii de ani lumina de Pamant.
   Acolo extrterestii, care (dupa cum se vede ) sunt mult mai inteligenti decat Héctor Socas-Navarro (astrofizician la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare) si Martin Rees (astronomul regal al Regatului Unit) o sa astepte Omenirea cu armele pregatite ........ si intr-o neta superioritate numerica !
   Distugerea ,,amaratei" de nave cu pasageri umani find ,,o joaca de copii" pentru o Civilizatie Extraterestra care a inceput deja migratia spatiala !
   Omenirea nici nu o sa afle de ce a explodat nava !. Doar ca transmia de pe nava de migrare umana se va intrerupe brusc !, dand pe Pamant nastere speculatilor ca a fost doar o defectiune tehnica.

   Superioritatea inteligentei extratrestre este evidenta fata de gandirea umana a lui Héctor Socas-Navarroa si a lui Martin Rees ............tocmai pentru ca ei nu fac transmisii radio !.
   Extraterestii se comporta ca vulpea care asculta cu urechea pamantul ca sa auda prin care gaura din pamant poate sa iesa ,,stupidul de soarece uman !.
 • -1 (1 vot)    
  Sunt de acord cu prima parte a expunerii Dvs. (Marţi, 30 noiembrie 2021, 12:58)

  ploiesteanu [utilizator]

  Apoi, hai să facem porțile logice, există extratereștrii inteligenți? Da sau Nu. Dacă Da atunci au tehnologie să ajungă la noi pe Pământ? Să zicem Da. Dacă ajung ne vor răul și acționează în consecință? Deci sunt 3 Da-uri. De ce n-au făcut-o până acum? E altă întrebare. Probabilitatea mi se pare foarte mică să fim distruși de extratereștrii la noi acasă. Varianta 2, am plecat peste 2 miliarde de ani cu Arca sau cu Arcele să populăm alte planete și ne întâlnim cu Lupul pe drum. Poate n-au tehnologie mai avansată decât noi ca să ne distrugă pentru că pământenii, peste 3 miliarde de ani vor fi și ei foarte avansați permițându-și, nu-i așa, zboruri intergalactice derulate de-a lungul mai multor generații, un fel de viață pe o navă interstelară, în care ești bombardat de informații și poți acumula tehnologie practică pentru astfel de situații de zbor interplanetar. E drept mentenanța unor astfel vehicule se face anevoios, necesitând andocări pentru aprovizionare de elemente esențiale, pe planete potențial periculoase, dar totul se învață, experiența se formează. Poate vom deveni o specie migratoare prin Univers, cine știe.
  • -1 (3 voturi)    
   Vorbesti aiureli ! (Marţi, 30 noiembrie 2021, 13:48)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   ,,Calatoria spatiala a Omenirii" se va intrerupe brusc si violent la prima Planeta cu aer respirabil si ocupata deja de acei Extraterestrii care s-au dus special acolo Dinainte cu Mii de Ani, stiind (din transmisile radio ale lui Héctor Socas-Navarro si Martin Rees) ca urmeaza sa apara pamantenii prima data chiar acolo !.
   Extraterestrii vor detecta nava Pamanteana cu Mult Timp inainte de a detecta Pamantenii daca Extraterestrii se afla prezenti pe acea Planeta cu aer respirabil !.
   Extraterestii se vor afla in acel Sistem Stelar cu Multe Mii de ani inainte de sosirea Pamantenilor !, si vor avea tot timpul si resursele necesare sa-si formeze o aparare solida !.
   La o eventuala lupta imediata intre Extraterestrii si Pamanteni la fiecare ,,Euro" cheltuit de Extraterestrii pentru Aparare va fi justificata de distrugerea a mii de Euro cheltuite de Pamanteni odata cu nava Pamanteana trimisa acolo !.
   Avantajul Strategic militar al Extraterestrilor (sositi cu mii de ani inainte in Sistemul acela stelar) va fI aproape fara margini !
   • -1 (3 voturi)    
    Ce jocuri de strategie militară joci? (Marţi, 30 noiembrie 2021, 14:40)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Ești probabil un tânăr entuziast în domeniul astrofizicii dar nu trebuie să confunzi realitatea științifică cu preceptele belicoase din jocurile pe calculator.
    • 0 (2 voturi)    
     lmao (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:44)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     Te rog, nu mai insulta tinerii entuziasti si/sau domeniul astrofizicii.. ;))


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by