O fotografie a unui obiect cu formă de cub făcută de un rover chinezesc pe partea îndepărtată a Lunii a alimentat speculațiile cu privire la ceea ce ar putea fi acesta și a inspirat o serie de meme-uri din partea utilizatorilor chinezi de internet.

Cubul fotografiat de Yutu-2Foto: cnsa.gov.cn

Yutu-2 a realizat o imagine a ceea ce pare a fi un obiect cubic mare la orizont, la aproximativ 80 de metri de locația sa, a anunțat Our Space, un site științific al guvernului chinez.

Sub hashtag-ul "Cea mai recentă descoperire a lui Yutu", o serie de meme-uri pe internet au arătat roverul mergând pe câmpia lunară spre o pereche de obeliscuri, un monolit înalt și chiar o seceră și un ciocan gigant - simbolul Partidului Comunist.

"Este un gunoi spațial lăsat în urmă de SUA", a scris un utilizator chinez de internet într-o postare pe rețelele de socializare.

"Apropie-te un pic și vei vedea că este un punct de testare a acidului nucleic pentru COVID-19", a glumit un altul. "Este casa extratereștrilor!", a spus un al treilea, simulând groaza.

Alții au sugerat o posibilitate mai banală - este doar un bolovan.

Yutu, sau "Iepurele de jad" în chineză, care funcționează cu energie solară, va parcurge distanța de 80 de metri în două-trei zile lunare, potrivit Our Space, adică două-trei luni pământene.

Roverul robotizat activează în craterul Von Karman din bazinul Polul Sud-Aitken de la lansarea sa în ianuarie 2019. Misiunea a fost o premieră istorică, nicio altă națiune nu mai aterizase până atunci pe partea îndepărtată a Lunii.