Misiunile Apollo pe Lună au adus un total de 2.196 de mostre de rocă pe Pământ. Dar NASA abia a început să deschidă una dintre ultimele mostre, adusă acum 50 de ani, potrivit AFP.

Mostră de rocă lunară adusă de Apollo 17Foto: NASA

În tot acest timp, anumite tuburi au fost de fapt ținute sigilate pentru a putea fi studiate ani mai târziu, în lumina celor mai recente progrese tehnice.

Agenția americană „știa că știința și tehnologia vor evolua, ceea ce va permite oamenilor de știință să studieze materialele în moduri noi, să răspundă la întrebările viitorului”, a explicat într-un comunicat de presă Lori Glaze, directorul diviziei NASA Planetary Science.

Numit 73001, eșantionul în cauză a fost colectat de astronauții Eugene Cernan și Harrison Schmitt în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17 -- ultima din program. Tubul, lung de 35 cm și lățime de 4 cm, fusese înfipt în pământul văii Taurus-Littrow.

Dintre singurele două mostre care au fost sigilate în vid pe Lună, aceasta este prima care a fost deschisă. Ar putea contine astfel gaze sau substante volatile (apa, dioxid de carbon etc.).

Se urmărește extragerea acestor gaze, care probabil sunt prezente doar în cantități foarte mici, pentru a le putea analiza folosind tehnici de spectrometrie care au devenit extrem de precise în ultimii ani.

La începutul lunii februarie, tubul de protecție exterior a fost mai întâi îndepărtat. Nu s-a dezvăluit că acesta ar conține vreun gaz lunar, ceea ce indică faptul că proba pe care o conținea a rămas într-adevăr sigilată.

Apoi, pe 23 februarie, a început un proces de câteva săptămâni menit să străpungă tubul principal și să recolteze gazul conținut în acesta.

În primăvară, roca va fi apoi extrasă cu grijă și spartă, astfel încât să poată fi studiată de diferite echipe științifice.

Locul de extracție al acestei probe este deosebit de interesant deoarece este locul unei alunecări de teren.

Cu toate acestea, „nu plouă pe Lună și nu prea înțelegem cum se produc alunecările de teren acolo”, a explicat în timpul unei sesiuni de întrebări pe Twitter Juliane Gross, asistent curator pentru Apollo, care spune că acum au o șansă să înțeleagă fenomenul.

După 73001, vor mai fi doar trei mostre lunare încă sigilate.