Agenția Spațială Europeană a anunțat că a fost suspendat programul ExoMars prin care europenii aveau în plan să trimită în septembrie un rover către Planeta Roșie. ExoMars mai fusese amânat o dată, din 2020 în 2022, dar invazia rusă în Ucraina face imposibilă lansarea. Roverul ar fi trebuit lansat cu o rachetă rusească.

Teste cu rover-ul Rosalind FranklinFoto: Hotnews

Misiunea ExoMars este cea mai importantă colaborare spațială dintre ESA și Rusia, în afara Stației Spațiale Internaționale. Misiunea cuprinde sonda Trace Gas Orbiter (care orbitează în jurul lui Marte din 2016), dar și roverul Rosalind Franklin care a fost construit în Marea Britanie și ar fi trebuit lansat în toamna acestui an, cu o rachetă rusească de mare capacitate Proton.

Rușii aveau contribuții importante la misiune: platforma de aterizare Kazachok, dar și execuția câtorva instrumente.

Europenii voiau să lanseze misiunea ExoMars împreună cu NASA, dar agenția americană s-a retras din program în 2012, din cauza problemelor bugetare. Misiunea a putut fi posibilă datorită rușilor, care prin Roscosmos au intervenit.

ESA spune că suspendarea programului vine după ce agenția rusă Roscosmos și-a retras personalul de la ”Spaceport-ul” din Guyana Franceză și au fost ”înghețate” toate misiunile de lansare cu rachetele Soyuz. Se caută soluții alternative.

Rover-ul Rosalind Franklin al ESA - numit după un biolog molecular britanic - a fost proiectat să foreze în solul marțian pentru a accesa posibilul material organic care a fost bine conservat timp de 4 miliarde de ani.

Agenția Spațială Europeană (ESA) care desfășoară mai multe proiecte în cooperarea cu Rusia spunea pe 1 martie că va ține cont de sancțiunile luate de UE și va analiza situația fiecărui program în parte.

În ceea ce privește continuarea programului ExoMars, sancțiunile și contextul mai larg fac o lansare în 2022 foarte puțin probabilă, spunea atunci agenția.

Programul spațial ruso-european, inițial planificat pentru 2020, a fost amânat până în 2022, în special din cauza pandemiei Covid.