NASA va începe în câteva ore deplasarea uriașei rachete SLS și a modulului Orion care sunt gândite să ducă oameni pe Lună după anul 2025. SLS (Space Launch System) are 100 de metri înălțime și 2,9 milioane kg greutate, iar în noaptea de joi spre vineri va fi dus din hangar, către o rampă de lansare. SLS este cea mai puternică rachetă din istoria NASA.

Element al sistemului SLSFoto: NASA

Giganticul sistem SLS va fi transportat pe cei 6,5 km de la hangarul Vehicle Assembly Building, până la platforma de lansare Complex 39B de la Kennedy Space Center (Florida), iar drumul va dura 11 ore, fiind programate o serie de opriri. Va fi un transport complicat, date fiind mărimea și greutatea vehiculelor spațiale. Viteza maximă a transportului va fi de numai 1,3 km/h.

Vor urma teste statice, ceea ce în limbaj de specialitate se numește „wet dress rehearsal" Practic vor fi umplute rezervoarele cu combustibil și se va face o numărătoare în genul celei dinaintea lansării, dar NU va fi și o lansare. Aceste teste statice ar trebui să fie ținute pe 3 aprilie.

Sistemul SLS, construit de Boeing, ar fi trebuit să efectueze în 2017 primul său zbor, dar sectorul zborurilor spațiale este obișnuit cu foarte multe și dese amânări, atât din cauza problemelor tehnice, cât și a celor legate de buget. Spre exemplu, bugetul de dezvoltare pentru SLS a crescut de la 10 miliarde, la 30 miliarde dolari.

Motoarele vor fi pornite peste 2-3 luni și misiunea Artemis 1 va cuprinde atât racheta, cât și modulul Orion, dar nu va avea astronauți la bord.

Artemis 1 va consta în trimiterea rachetei și a modului într-o călătorie în jurul Lunii, fără echipaj uman.

Un raport de audit al NASA Office of Inspector General arăta în noiembrie 2021 că între 2012 și 2025 costurile totale ale programului Artemis se vor ridica la 93 miliarde dolari. Programul este gândit să readucă oameni pe Lună după jumătate de secol și să stabilească o prezență umană în zona Lunii, ca punct de pornire pentru expediții marțiene, mult după 2030.

În mitologia greacă, Artemis este zeița vânătorii și a pădurilor și sora lui Apollo, iar NASA a anunțat că pe lună va ajunge și o femeie.

Misiunea Artemis 2 va fi cu echipaj la bord, în jurul Lunii, dar fără aselenizare.