Folosind mai multe telescoape terestre, o echipă de astronomi anunță că a făcut o descoperire importantă: cea mai îndepărtată galaxie observată, una care s-a format acum 13,5 miliarde de ani, și la doar 330 de milioane de ani după Big Bang. Nu se poate ști sigur dacă este o galaxie, un quasar sau altceva, dar viitoare observații cu noul telescop James Webb ar putea elucida misterul.

Cea mai indepartata galaxieFoto: Yuichi Harikane

Un grup internațional de astronomi spune că a observat cea mai veche și îndepărtată galaxie, formată la 330 milioane de ani după Big Bang. Se vede ca un punct roșu de lumină și a fost denumită HD1.

„A răspunde la întrebări despre natura unei surse atât de îndepărtate poate fi complicat”, spune astrofizicianul Fabio Pacucci de la Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics.

„Este ca și cum ai ghici naționalitatea unei nave din steagul pe care îl arborează, în timp ce te afli departe pe țărm, iar vasul este în mijlocul unei furtuni și a unei ceți dense. Poate se pot vedea unele culori și forme ale pavilionului, dar nu în întregime. Până la urmă, este un joc lung de analiză și de excludere a scenariilor ce nu sunt plauzibile.”

Detectarea obiectelor din Universul primordial este extrem de dificilă. Chiar și quasarii, cele mai strălucitoare obiecte din întregul cosmos, se văd estompați până la punctul în care cele mai puternice telescoape abia reușesc să le capteze lumina.

„Culoarea roșie a lui HD1 s-a potrivit extrem de bine cu așteptările noastre legate de caracteristicile unei galaxii situată la 13,5 miliarde ani lumină”, spune Yuichi Harikane de la Universitatea din Tokio.

El a fost șeful echipei de cercetare care a utilizat mai multe telescoape terestre importante pentru un total de 1.200 de ore de observații. În total, HD1 a fost găsită pornind de la un total de 700.000 de obiecte cosmice observate cu telescoape precum ALMA.

Concluziile studiului au fost publicate în The Astrophysical Journal, dar și în Sky & Telescope.

Nu se poate știi exact ce este HD1: poate fi o galaxie primordială, dar poate fi și un quasar cu o gaură neagră supermasivă în centrul său. Dacă este un quasar, atunci faptul că o gaură neagră supermasivă s-a format așa de repede (în termeni cosmici) va pune la îndoiala modelele actuale de formare și evoluție a găurilor negre.

Se consideră că primele stele au ”luminat” universul la 250-350 de milioane de ani după Big Bang, deci acum aproximativ 13,5 miliarde de ani.

Această perioadă de la începutul Universului a fost denumită "cosmic dawn” (zorii cosmici) și una dintre întrebările cele mai presante din cosmologia modernă era: când a fost Universul învăluit de lumina primelor stele?

Se pare că primele stele erau mai masive și mai fierbinți decât Soarele nostru și aveau durată de viață mult mai scurtă decât Soarele (care va funcționa în total aproximativ 10 miliarde de ani).

Surse: ScienceAlert, CNET, New York Times