Trei oameni de afaceri și un fost astronaut au decolat vineri la bordul unei rachete SpaceX, în prima misiune exclusiv privată către Stația Spațială Internațională, unde vor rămâne puțin peste o săptămână, potrivit AFP.

Lansare SpaceXFoto: Inspiration4

Decolarea a avut loc la ora locală 11:17 (15:17 GMT) de la Centrul Spațial Kennedy, sub cerul albastru de la Cape Canaveral, Florida.

Anul trecut, Rusia a trimis o echipă de filmare și apoi un miliardar japonez pe SSI. Dar aceștia au zburat cu rachete Soyuz, însoțiți de cosmonauți.

De data aceasta, Axiom Space a fost cea care a organizat călătoria, cumpărând transportul de la SpaceX și plătind NASA pentru utilizarea stației sale.

"Extindem frontierele terestre ale comerțului în spațiu", a declarat Bill Nelson, șeful agenției spațiale americane, care a asistat la lansare.

"Să spunem că suntem fericiți este puțin spus", a declarat directorul executiv al Axiom Space, Michael Suffredini, în cadrul unei conferințe de presă, subliniind că acesta a fost punctul culminant a șase ani de muncă cu NASA și SpaceX.

Comandantul misiunii, numită Ax-1, este spaniolul Michael Lopez-Alegria, fost astronaut NASA, care este acum angajat al Axiom. El a fost deja pe ISS.

Ceilalți trei membri ai echipajului au plătit zeci de milioane de dolari fiecare pentru această experiență. Pilotul este americanul Larry Connor, șeful unei companii imobiliare.

La bord se mai află canadianul Mark Pathy, șeful unei companii de investiții, și fostul pilot Eytan Stibbe, cofondator al unui fond de investiții.

Acesta din urmă este al doilea astronaut israelian din istorie, după Ilan Ramon, care a murit în 2003 în explozia navetei spațiale americane Columbia, la întoarcerea sa de pe ISS.

"A fost un prieten bun", a declarat Stibbe la o conferință de presă săptămâna trecută. "Voi continua un experiment pe care el l-a început în urmă cu 19 ani, axat pe observarea furtunilor", a spus el.

Nicio femeie nu a aplicat pentru această primă misiune, a precizat șeful Axiom Space.

Experimente științifice

Cei patru bărbați au un program complet, cu aproximativ 25 de experimente privind îmbătrânirea, sănătatea inimii și celulele stem.

"Experimentele pe care le facem acolo sus, care provin de la universități și instituții de cercetare canadiene, probabil că nu ar fi avut ocazia să fie testate în spațiu" fără această misiune, a declarat Mark Pathy.

Din acest motiv și din alte motive, membrii Ax-1 refuză să fie numiți turiști spațiali.

"Cred că este important să facem diferența între turiștii spațiali și astronauții privați", a declarat Larry Connor. Cei dintâi "petrec între 10 și 15 ore de antrenament, între 5 și 10 minute în spațiu. (...) Noi am efectuat între 750 și peste 1.000 de ore de pregătire.", spune el.

El și Michael Lopez-Alegria au fost instruiți pe sistemul de capsule Dragon al SpaceX.

Și cu toții au învățat cum să reacționăm în cazul unei situații de urgență pe stație, darr și cum să îndeplinim sarcinile zilnice, cum ar fi spălatul în condiții de gravitație zero.

Cu toate acestea, pregătirea lor este mai puțin extinsă decât cea a astronauților profesioniști, care trebuie să fie capabili să efectueze ieșiri în spațiu sau să repare echipamente.

Membrii Ax-1 "vor folosi toaletele, dar dacă acestea se vor strica, echipajul nostru le va repara", a declarat joi Dana Weigel, oficial NASA.