​NASA a anunțat că va forma o echipă științifică ce va analiza „fenomenele aeriene neidentificate”, așa-numitele UAP-uri, demersul venind la un an după o serie de rapoarte care au tratat subiectul, fără a oferi însă certitudini.

Logo-ul NASAFoto: NASA

Implicarea NASA nu înseamnă „vânătoare” de OZN-uri, ci mai mult o mișcare de imagine din partea guvernului SUA. Așadar, nu ar trebui să ne așteptăm ca NASA să anunțe ceva uluitor după ce va termina studiul preliminar.

NASA va întocmi timp de nouă luni un prim studiu care va costa cel mult 100.000 de dolari, ceea ce înseamnă mai nimic față de bugetul NASA. Echipa va fi formată spre toamnă.

NASA spune că se va concentra pe ce date sunt disponibile, cum pot fi cel mai bine obținute noi date și cum pot fi explicate în mod serios și științific informațiile.

În toate rapoartele pe subiecte nu se vorbește însă de UFOs (OZN-uri), ci de UAP-uri (unidentified aerial phenomenon), diferența fiind că vorbim despre fenomene zburătoare neidentificate, și NU despre obiecte.

În ultimele decenii NASA a fost în centrul multor teorii ale conspirației legate de ce lucruri ar ascunde despre civilizații extraterestre. S-a spus că NASA știe multe despre OZN-uri și chiar că are în hangarele super-secrete fragmente din nave extraterestre.

Nu există însă dovezi în acest sens.

Autoritățile SUA au discutat mult public subiectul OZN-urilor în ultimul an, a existat și un raport, dar și audiere în Congres. A fost o dezbatere cum nu s-a mai întâmplat timp de jumătate de secol.

Raportul de anul trecut, intens comentat, a conchis că nu sunt suficiente date pentru a ne da seama ce sunt acele „fenomene” ciudate văzute de diverși piloți care le-au observat zburând cu viteză și schimbându-și traiectoria în mod uimitor. O ipoteză a fost că ar putea fi vorba de tehnologii super-avansate de spionaj dezvoltate de Rusia sau China, dar nimeni nu ar recunoaște așa ceva la nivel înalt, fiindcă ar însemna că SUA a fost depășită de rivalii săi.

NASA spune că nu sunt dovezi că aceste obiecte zburătoare neidentificate sunt de natură extraterestră.

NASA a spus că aceste fenomene ce nu și-au găsit explicație sunt o problemă de securitate națională și trebuie să aflăm cât mai multe despre ele, fiind de interes și pentru siguranța zborului diverselor aeronave.

NASA ar vrea să aducă și o perspectivă științifică analizelor deja derulate de Pentagon și de serviciile secrete.

Șefii NASA spun că vor ca agenția să se angreneze și în proiecte mai riscante, chiar dacă aceste proiecte ar putea fi considerate ca nefiind „mainstream” (de masă) de către comunitatea științifică.

Surse: New York Times, Reuters, Washington Post