Roverul Nasa Perseverance a dat săptămâna trecută peste un „ghem de fire încâlcite”, lăsând experții nedumeriți."Există o mulțime de incertitudini", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al NASA.

Ce a vazut PerseveranceFoto: YouTube

Dar cea mai plauzibilă explicație este, de fapt, destul de apropiată de realitate: potrivit unor ipoteze, ar putea fi vorba de bucăți din frânghia care leagă roverul de parașuta folosită pentru a frâna coborârea acestuia în timpul aterizării. Sau la frânghia folosită pentru a coborî roverul în ultimii metri (o etapă numită "skycrane").

Perseverance s-a aflat deja față în față cu echipamentul care i-a permis să aterizeze pe Marte de mai multe ori.

În iunie, o altă fotografie a arătat ceea ce la prima vedere părea a fi o bucată de folie de aluminiu, prinsă între două pietre roșii. Era de fapt o bucată de izolație termică de la etapa de coborâre (folosită pentru macara).

"Putem presupune că această mică bucată de resturi a fost mișcată de vânt după aterizare", a comentat purtătorul de cuvânt al NASA.

Și probabil că acestea sunt încă în mișcare: la câteva zile după fotografia firelor, roverul a trecut din nou prin același loc, dar acestea dispăruseră.

Aceste imagini au fost surprinse de rover în delta unui râu antic, despre care oamenii de știință cred că s-a vărsat într-un lac uriaș cu miliarde de ani în urmă și unde Perseverance caută urme de viață antică.

Unde se află astăzi lacul: craterul Jezero, unde a aterizat roverul în februarie 2021.

În acest crater a reușit să fotografieze chiar parașuta în luna aprilie.