​NASA a confirmat că sâmbătă va încerca din nou să lanseze racheta SLS care va trimite capsula Orion în jurul Lunii, ca parte a misiunii Artemis 1. Agenția spune că luni nu a putut lansa din cauza unui senzor defect care indica în mod eronat faptul că motorul 3 nu s-ar fi răcit la temperatura necesară.

NASA ArtemisFoto: NASA

După ședințele de joi, cei de la NASA au ajuns la concluzia că pot face sâmbătă o altă tentativă.

NASA va încerca să lanseze racheta SLS pe data de 3 septembrie, într-un interval cuprins între orele 21.17 și 23.17, ora României (orele 14.17 - 16.17 în Florida).

„Nu avem nicio garanție că vom putea lansa sâmbătă, dar noi vom încerca”, a spus Mike Sarafin, directorul misiunii Artemis. Dacă nu se va putea sâmbătă, mai rămâne o singură variantă, pe 5 septembrie. Apoi, racheta va trebui dusă în hangar pentru verificări și o nouă lansare va fi posibilă peste câteva săptămâni.

Lansarea va fi posibilă doar dacă vor permite și condițiile meteo.

Racheta nu a putut fi lansată pe 29 august fiindcă motorul 3 indica valori mai mari de temperatură decât era normal și inginerii au căutat să afle de ce nu s-a răcit suficient. După analiza datelor s-a constatat că de fapt un senzor defect a fost de vină, problema nefiind una atât de gravă încât să necesite ducerea rachetei în hangar.

Înlocuirea senzorului nu se poate face pe rampa de lansare, așa că îl vor lăsa acolo, dar vor ignora datele eronate pe care le transmite.

Misiunea Artemis 1 va dura 42 de zile, iar capsula Orion ar trebui să ajungă la o distanță de 450.000 km de Terra.