​NASA va încerca din nou să lanseze racheta SLS care va trimite capsula Orion în jurul Lunii, ca parte a misiunii Artemis 1. Agenția spunea că luni nu a putut lansa din cauza unui senzor defect care indica în mod eronat faptul că motorul 3 nu s-ar fi răcit la temperatura necesară. Lansarea ar trebui să aibă loc într-un interval cuprins între orele 21.17 și 23.17, ora României (orele 14.17 - 16.17 în Florida).

Racheta SLS din misiunea Artemis 1Foto: NASA

Prognoza meteo indică 60% șanse de vreme favorabilă la începutul intervaluluid e două ore și 80% șanse la finalul intervalului.

Suntem în fața unui moment istoric. NASA lansează prima rachetă din programul Artemis care în câțiva ani va readuce astronauți pe suprafața Lunii, după 50 de ani de pauză. Capsula Orion, fără oameni la bord, va ajunge în câteva zile în apropierea Lunii și misiunea va dura 42 de zile. Artemis este un program ce ar putea ajunge să coste aproape 100 miliarde dolari, iar primul mare pas se face în orele următoare.

„Nu avem nicio garanție că vom putea lansa sâmbătă, dar noi vom încerca”, spunea Mike Sarafin, directorul misiunii Artemis. Dacă nu se va putea sâmbătă, mai rămâne o variantă, pe 5 septembrie și alta pe 6 septembrie. Apoi, racheta va trebui dusă în hangar pentru verificări și o nouă lansare va fi posibilă peste câteva săptămâni.

De ce doar atunci? Fiindcă bateria sistemului pirotehnic FTS trebuie reîncărcată. FTS (Flight Termination System) este un sistem care permite explozia intenționată a rachetei, în cazul în care aceasta deviază prea mult de la traiectorie imediat după lansare, pentru a evita îndreptarea ei spre zone locuite sau în afara culoarului de zbor.

Trebuie spus că motoarele de pe racheta SLS fac parte din inventarul NASA și în trecut au propulsat navete spațiale. Exact aceste motoare au mai fost folosite la zboruri ale navetelor spațiale în trecut (în total peste 20 de zboruri) dar, din păcate, în misiunea Artemis motoarele nu vor mai recuperate, ci vor ajunge în oceanul Pacific după ce combustibilul primei trepte se va fi terminat.

Racheta SLS are patru motoare RS-25 și două boostere auxiliare. Rezervoarele treptei principale vor conține în total 3,3 milioane de litri de hidrogen lichid și oxigen lichid.

Nici capsula Orion nu este nouă: a fost construită cu aproape 20 de ani în urmă, dar anularea programului Constellation, în 2010, a însemnat că Orion nu avea cum să mai ajungă în spațiu. După o serie de modificări, Orion va ajunge în spațiu și va fi esențială pentru programul Artemis, cu condiția ca ea să fie recuperată cu succes și deci să ajungă cu bine în apele oceanului.

În capsulă nu vor fi oameni, ci trei manechine: Helga, Zohar și Commander Moonikin Campos, pe două dintre manechine fiind montate modele din plastic ale unor organe umane, scopul fiind să se măsoare ce efecte are radiația din spațiu asupra viitorilor astronauți.

Racheta nu a putut fi lansată pe 29 august fiindcă motorul 3 indica valori mai mari de temperatură decât era normal și inginerii au căutat să afle de ce nu s-a răcit suficient. După analiza datelor s-a constatat că de fapt un senzor defect a fost de vină, problema nefiind una atât de gravă încât să necesite ducerea rachetei în hangar.

Înlocuirea senzorului nu se poate face pe rampa de lansare, așa că îl vor lăsa acolo, dar vor ignora datele eronate pe care le transmite.

Misiunea Artemis 1 va dura 42 de zile, iar capsula Orion ar trebui să ajungă la o distanță de 450.000 km de Terra.