Sonda DART trimisă de NASA a reușit să lovească marți noapte asteroidul Dimorphos, situat la 11 milioane km de Terra, iar cele două telescoape spațiale emblematice au captat momentul.

Impactul dintre DART si Dimorphos, vazut de Webb si HubbleFoto: Agentia Spatiala Europeana

Click aici pentru a mări fotografia

Pentru prima oară omenirea a încercat să schimbe traiectoria unui obiect ceresc în spațiu, iar misiunea de acum este un test pentru viitorul îndepărtat când ar fi posibil ca un asteroid mare să lovească Terra. Sonda a fost distrusă de impact, dar multe lucruri vom afla de acum înainte și multe imagini interesante vor fi publicate.

Din observațiile Webb și Hubble vom afla, printre altele, cum este suprafața lui Dimorphos, cât material a fost ejectat după coliziune și cu ce viteză. Vom afla dacă au fost aruncate bucăți solide mari sau fragmente foarte mici și, combinând toate informațiile, vom putea afla cât de eficientă a fost misiunea NASA în a modifica traiectoria asteroidului.

Telescopul James Webb a făcut cinci ore de observații și a captat zece imagini. Hubble a captat imagini înainte de impact și apoi la 15 minute după momentul violent.

Dimorphos nu constituie niciun pericol pentru Terra, ci a servit doar ca obiect ceresc de test pentru această misiune. Asteroidul are 163 de metri lățime și scopul misiunii este de a vedea dacă, după ce este lovit, își va schimba în vreun fel viteza și traiectoria și dacă da, în ce mod.

Dimorphos orbitează în jurul unui asteroid mult mai mare, Didymos, care are 790 de metri diametru. Cei doi alcătuiesc un sistem binar și un astfel de sistem este ideal pentru genul acesta de test, fiindcă impactul ar trebui să schimbe orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu 1%, suficient cât totul să fie detectat cu aparatele de observație de pe Terra.