​China a lansat cu cea mai puternică rachetă a sa, Long March 5B, cel de-al treilea modul al stației spațiale care va ajunge la destinație după 13 ore. Acest al treilea modul, Mengtian, cântărește 20 de tone și este ultimul al stației care, după câteva realinieri, va avea formă de „T”.

Statia spatiala chineza - ilustratieFoto: RAMON ANDRADE 3DCIENCIA, Sciencephoto / Profimedia

Modulul Mengtian a fost lansat de la centrul spațial Wenchang, în insula sudică Hainan, și are 17,9 metri lungime și un diametru de 4,2 metri. Urmează să fie folosit în special pentru experimente științifice și va găzdui, printre altele, și un braț robotic.

China a început în aprilie 2021 asamblarea primei sale stații spațiale prin trimiterea modulului Tianhe care conține și zonele unde locuiesc taikonauții. În iulie 2022 a fost trimis cu succes și laboratorul științific Wentian care cântărește 23 de tone.

Stația va căpăta forma de T - cu modulul Tinahe flancat de cele două laboratoare - după ce modulul trimis acum, Mengtian, va fi repoziționat pe orbită.

Stația chineză este gândită să funcționeze minim 10-15 ani și va cântări 66 de tone, de câteva ori mai puțin decât Stația Spațială Internațională ce are o greutate de 465 de tone.

În 2023 chinezii vor lansa și un telescop spațial, Xuntian, care NU va fi parte a stației spațiale, dar va orbita în zonă și va putea andoca pentru diverse operațiuni.

Surse: Reuters, phys.org