​Vineri va cădea undeva pe Terra o treaptă în greutate de 23 de tone din racheta chineză Long March 5B (Marșul cel Lung) care a dus pe orbită a treia secțiune din prima stație spațială chineză. Nu se știe unde va cădea segmentul, dar sunt extrem de șanse să ajungă în Europa. UPDATE Resturile rachetei s-au prăbușit după ora 12 în regiunea central-sudică a Oceanului Pacific.

Racheta chineza Long March 5BFoto: AFP / AFP / Profimedia

Racheta a dus cu bine pe orbită modulul Mengtian care este și laborator științific pentru stația spațială chineză ce ar trebui să funcționeze măcar 10 ani.

Precum în cele două cazuri precedente, când rachetele chineze au dus celelalte două module în spațiu, o treaptă a rachetei revine pe Terra, dar nu se știe unde va ajunge, fiindcă nu există sistem de ghidaj și nici posibilitatea ca booster-ul să aterizeze la punct fix și să fie refolosit.

O estimare ar fi că o parte din treapta de 23 de tone greutate va cădea în jurul orei României 13.20 (cu o marjă de plus/minus 3 ore) undeva în partea sudică a Oceanului Pacific, dar nu se poate ști unde ajunge.

Sunt aproape zero șanse să cadă în Europa și șanse mari să cadă în regiuni precum America Centrală, părți din America de Nord și din Africa sau în sud-estul Australiei.

O parte din treapta rachetei va arde și se va dezintegra în atmosferă, dar este de așteptat ca la sol să ajungă bucăți ce vor cântări în total undeva între 6 și 10 tone.

În 24 iulie, resturi din racheta chineză care a dus modulul al doilea al stației au ajuns lângă coasta filipineză, iar la prima lansare, în 2020, resturi ale rachetei au căzut lângă un sat din Coasta de Fildeș (în vestul Africii).

Și în 2023 va mai fi un astfel de eveniment, chinezii urmând să lanseze un telescop spațial numit Xuntian.

Surse: Space.com, New York Times