China va lansa marți din deșertul Gobi capsula Shenzhou-15 care va duce pe stația spațială trei taikonauți ce vor sta acolo până în luna mai 2023. Chinezii au trimis în octombrie în spațiu al treilea segment al stației Tiangong, iar planul este ca o dată la șase luni să fie schimbată echipa de astronauți de pe noua stație.

Statia spatiala chinezaFoto: LongWei / AP / Profimedia

Racheta Long March 2F a fost dusă pe 21 noiembrie din hangar, spre rampa de lansare - o călătorie de 1,5 km - și va fi lansată pe 29 noiembrie de la Jiuquan Satellite Launch Center, din deșertul Gobi.

Va fi prima echipă de trei taikonauți care se va duce către o stație spațială complet operațională. Chinezii au început în primăvara lui 2021 asamblarea stației, iar în iulie și octombrie 2022 au trimis alte două module ale stației Tiangong, care ar trebui să funcționeze cel puțin 10 ani. Noua echipă trimisă o va înlocui pe cea care a avut rolul esențial în interconectarea modulelor trimise de pe Terra.

Planurile pe termen lung sunt ca pe stație să ajungă și astronauți din alte țări, dar și turiști spațiali care vor fi dispuși să dea milioane de dolari. Cele trei module ale stației sunt Tianhe (cel în care locuiesc astronauții), Mengtian (laboratorul) și Wentian (esențial pentru activitățile extravehiculare).

Chinezii, care au trimis primul on în spațiu în 2003, au investit miliarde de dolari în programul spațial și au făcut multe progrese. Au pus un modul pe fața ascunsă a Lunii în 2019, au adus și mostre de sol lunar și au pus și un rover pe suprafața planetei Marte. În octombrie China a terminat asamblarea stației spațiale, iar în 2023 ar trebui să lanseze și un telescop spațial nu departe de Tiangong..

Doar alte două țări au mai construit stații spațiale: SUA și URSS.

China a decis acum un deceniu să construiască propria stație spațială, după ce SUA a interzis participarea chineză pe SSI și în toate proiectele NASA.

Surse: Reuters, space.com