Roverul Perseverance trimitea în februarie 2021 primele sunete înregistrate vreodată pe altă planetă, iar acum a trimis sunetul unei mini-furtuni, un așa-numit „dust devil” produs pe Planeta Roșie. Roverul are un microfon performant și se află pe suprafața marțiană din februarie 2021.

Peisaj martianFoto: NASA

Un articol despre sunetul vârtejului de praf a fost publicat în revista Nature, sub titlul „The sound of a Martian dust devil”.

Imaginile obținute de instrumentul SuperCam al roverului indică faptul că vârtejul, așa-zisul „dust devil” avea 25 de metri lățime și 120 metri înălțime. Un „dust devil” este un vârtej de praf care se manifestă pentru scurtă durată.

Clipul de 26 de secunde trebuie ascultat la căști sau pe o boxă, la volum maxim. Densitatea aerului afectează modul în care se propagă sunetul pe Planeta Roșie și sunetele puternice se aud mult mai încet pe Marte, decât s-ar auzi pe Terra.

Un „dust devil” este un fel de celulă de furtună în miniatură și se produce în general la mijlocul zilei, când aerul cald se ridică de la suprafață, în formă de spirală.