​Pe cer, seara, se văd trei planete în aceste zile, Venus, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție pe cer, se văd Venus și Jupiter, iar Marte rămâne pe cer mai multe ore, se precizează în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu.

TelescopFoto: Vivilweb, Dreamstime.com

Luna

Luna se vede seara pe cer, dar răsare din ce în ce mai târziu.

Pe data de 7 martie se produce faza de Lună Plină, când Luna se vede toată noaptea.

Planete pe cer

Seara, înspre apus, se văd Venus și Jupiter, iar mai sus pe cer se află Marte.

Venus și Jupiter se văd în aceeași direcție pe cer, ca doi aștri foarte strălucitori.

Priviți înspre apus pe la 19, nu foarte sus față de orizont, și îi veți vedea. Venus este cea de sus, mai strălucitoare decât Jupiter. Dacă priviți în fiecare zi, veți vedea cum cele două planete se îndepărtează aparent una de alta. Jupiter o ia în jos, apropiindu-se de Soare, iar Venus se ridică.

Marte este pe cer și se vede mai mult timp decât Venus și Jupiter. Căutați-l înspre vest pe la ora 22, dar ca să îl găsiți trebuie să identificați o constelație. Priviți înspre sud-vest pe la ora 22, direcție în care se văd trei stele identice ca strălucire, în linie. Aceasta este centura lui Orion. De la ele plecați cu privirea în stânga sus, până când dați de un astru strălucitor, steaua Betelgeuse.

De la Betelgeuse mergeți în dreapta-sus, până când dați de un astru portocaliu care nu pâlpâie, încadrat de două stele. Ați găsit planeta Marte.

Cerul lunii martie

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Polux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betelgeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare, poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo cu steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus, și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes. La ora pentru care este realizată harta, pe cer sunt două planete strălucitoare: Venus, în Pisces, și Marte, în Taurus.

Sursa foto: Dreamstime.com