Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat cu succes racheta Ariane 5 care va pune sonda JUICE pe lungul drum către trei dintre „lunile” înghețate ale lui Jupiter. La misiunea care se va încheia în 2035 au contribuit și români. Costul a fost de de 1,6 miliarde euro. Sonda ne va ajuta să aflăm dacă trei corpuri cerești din sistemul lui Jupiter pot să aibă medii ce ar putea găzdui viață.

Racheta Ariane 5 si sonda JUICE - ilustratieFoto: Agentia Spatiala Europeana

Lansarea a fost la ora 15.14 (ora 9.14 în Guyana). La 2 minute s-au desprins două dintre motoarele auxiliare ale rachetei (boostere), așa cum era prevăzut. Treapta principală s-a desprins la 9 minute de la lansare. La zece minute de la lansare racheta se afla la o altitudine de 200 km și avea o viteză de peste 22.000 km/h. Racheta a parcurs peste 4.000 km în primul sfert de oră de după lansare.

Sonda JUICE s-a desprins de rachetă la 28 de minute de la lansare și își va continua pe cont propriu lungul drum. În momentul desprinderii, viteza era de 35.000 km/h, iar altitudinea, de 1.500 km. JUICE a parcurs peste 10.800 km până în acel moment.

În LIVE-ul oficial de vineri, Agenția Spațială Europeană i-a luat un scurt interviu Mihaelei Barbu, o româncă ce lucrează la misiunea JUICE din 2014. Ea este absolventă a Facultății de Litere din București și lucrează din 2013 la ESA. Funcția ei este de „Senior Schedule Controller” la misiunea JUICE.

JUICE nu caută direct semne de viață pe Europa, Ganymede și Callisto și nici NU are cum să găsească așa ceva. Caută însă medii care sunt propice apariției unor forme de viață.

Sonda ne va ajuta să aflăm dacă trei corpuri cerești din sistemul lui Jupiter pot să aibă medii ce ar putea găzdui viață. Unele componente ale misiunii au fost testate în România și românii au contribuit și la realizarea unor camere de testare.

Este prima misiune lansată către Jupiter după misiunea americană Juno, în 2011. Sonda JUICE este una dintre cele mai sofisticate construite vreodată, având și panouri solare de 85 mp, de mărirea unui teren de baschet. Aceste panouri vor alimenta cu energia sonda, într-un mediu în care lumina Soarelui este de 25 de ori mai slabă decât pe Terra.

JUICE va avea un traseu foarte lung, de aproape opt ani spre Jupiter, planetă aflată la o distanță medie de 625 milioane km de Terra. Va fi un drum complex, marcat de câteva manevre sofisticate de asistență gravitațională, folosind forța de atracție a altor planete, pentru ca sonda să fie „catapultată” pe traiectoria corectă spre sistemul jovian (Jupiter și sateliții săi).

Sonda spațială va fi lansată cu același tip de rachetă cu care, în ziua de Crăciun a lui 2021, a fost trimis în spațiu telescopul James Webb. Nicio componentă a rachetei Ariane 5 nu va putea fi reutilizată.

Sonda trebuie lansată într-un interval strict de o secundă a zilei, pentru a putea face numeroasele schimbări de traiectorie necesare pentru a ajunge la Jupiter în 2031. JUICE va fi în preajma Terrei și în 2024, 2026 și 2029, iar pe lângă Venus, în vara lui 2025.

JUICE, sau Jupiter Icy Moon Explorer, este misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA) de explorare a celei mai mari planete din Sistemul Solar, Jupiter - și a sateliților săi naturali, Ganymede, Europa și Callisto. Lucrul la misiunea de 1,6 miliarde euro a început în 2012.

Sonda JUICE va intra pe orbita lui Jupiter în iulie 2031, de unde va efectua o serie de survoluri asupra sateliților Ganymede, Callisto și Europa, urmând ca din decembrie 2034 să se stabilească pe o orbită în jurul lui Ganymede (ar fi prima sondă interplanetară care ar face acest lucru). Sonda NU va asoliza pe vreun corp ceresc, dar există planuri să fie lansată o misiune pentru a atinge suprafața satelitului Europa.

Ganymede va fi o țintă extrem de interesantă. fiindcă vorbim despre cel mai mare satelit din sistemul nostru solar, unul care este mai mare decât Mercur și cam trei sferturi din Marte. Ei bne, JUICE ar trebui să ajungă să fie „capturat” de orbita acestui uriaș satelit în decembrie 2034 și să facă survoluri care să ducă sonda de la peste 5.000 km altitudine, la doar 500 km, și chiar la 230 km, dacă va mai rămâne destul combustibil în 2035.

Va fi analizat oceanul subteran de pe Ganymede și se speră că sonda, cu super-instrumentele sale, va putea afla date despre salinitatea acelui ocean. Misiunea ar trebui să se încheie pe suprafața lui Ganymede, în toamna lui 2035.

Între 2031 și 2035 JUICE va efectua în total 35 de survoluri (două în jurul Europei, 12 la Ganymede și 21 în jurul lui Callisto).

Sonda pornește într-o călătorie de opt ani pe parcursul căreia se va folosi de treceri pe lângă Pământ, Venus, Pământ, Marte și din nou pe lângă Pământ, înainte de a părăsi interiorul Sistemului Solar pentru a se îndrepta către Jupiter.

Cei trei sateliți ce vor fi analizați sunt foarte diferiți, iar misiunea va studia compoziția materialelor de la suprafață și va încerca să determine care sunt legăturile dintre suprafață și oceanele ascunse mult sub suprafață. O altă întrebare ar fi: cum de se găsesc în același sistem planetar corpuri cerești atât de diferite?

Instrumentele JUICE vor permite cercetătorilor să compare acești sateliți înghețați și să investigheze posibilitatea ca astfel de corpuri cerești să aibă medii ce ar putea găzdui viață, cum ar fi oceane aflate sub suprafața planetei. Totodată, instrumentele vor realiza observații asupra planetei Jupiter, atmosferei și magnetosferei, altor sateliți și inele.

Nava JUICE a fost dezvoltată și construită de Airbus Defence and Space

Misiunea Juice, la care participă și România, este echipată cu 10 instrumente de ultimă tehnologie – camere foto, un radar, un altimetru și senzori care monitorizează câmpul magnetic și particulele încărcate electric din sistemul lui Jupiter.

Pentru a îndeplini aceste obiective, misiunea a trebuit să fie proiectată să îndeplinească criterii foarte stricte.

Unul dintre aceste criterii se referă la radiația extrem de puternică la care va fi supusă nava pe durata misiunii sale. Componentele și materialele trebuie să fie atent testate și selectate, iar scuturi anti-radiație trebuie dezvoltate. Unele componente ale misiunii Juice au fost testate în România contra radiațiilor din spațiu.

Satelitul va avea la lansare o masă de aproximativ șase tone și va fi plasat în jurul Pământului pe o orbită de scăpare cu direcția Jupiter, pentru a începe o călătorie de 600 de milioane de kilometri.

Ce este interesant la cele trei „luni” ale lui Jupiter la care JUICE va ajunge

Europa este un loc unde ar putea exista viață fiindcă are două elemente cheie pentru dezvoltarea și conservarea vieții: apă și energie derivată din căldură. Un al treilea element mai este necesar: substanțele chimice organice. Europa conține un ocean sărat sub stratul de gheață gros de câțiva kilometri și se bănuiește că acel ocean are o temperatură ridicată, de aproximativ 0 C, cu 200 de grade mai mare decât temperatura de la suprafața satelitului.

Callisto - are cele mai multe cratere din sistemul solar și probabil nu există apă în formă lichidă.

Ganymede - este cel mai mare satelit natural din sistemul solar, fiind mai mare decât Mercur și aproape la fel de mare ca planeta Marte. Este singurul satelit natural din sistemul solar ce posedă propriul câmp magnetic.