​În 30 mai 2023, între lansarea echipajului Shenzhou-16 spre stația spațială chineză Tiangong și revenirea misiunii Axiom-2 pe Pământ, la bordul capsulei Dragon „Freedom”, omenirea a avut un număr record de reprezentanți aflați pe orbită: nu mai puțin de 17 persoane! Nu sunt toți în același loc, pentru că misiunea taikonauților pe stația spațială chineză este complet separată de misiunea celor prezenți la bordul Stației Spațiale Internaționale.

navă spațială cargo chinezăFoto: Guo Zhongzheng / Xinhua News / Profimedia

Recordul precedent a fost de 14 persoane aflate simultan pe orbită, stabilit în 16-17 septembrie 2021, odată cu misiunile SpaceX Crew-2, Shenzhou-12 și Inspiration-4. Dacă socotim numărul de persoane aflate simultan în spațiu, adică la peste 100 km altitudine, atunci recordul este de 19 de persoane și a fost stabilit în 11 decembrie 2021, odată cu zborul New Shepard din misiunea Blue Origin NS-19, însă cei 6 membri ai echipajului NS-19 au rămas în spațiu doar pentru câteva secunde.

Revenind la prezent, noul record a fost posibil tot datorită unui zbor comercial (Axiom-2), dar și pentru că la bordul stației spațiale chineze are loc schimbul de echipaj: taikonauții misiunii Shenzhou-16 au ajuns la bordul Tiangong și îi vor înlocui pe membri echipajului Shenzhou-15, care vor reveni în următoarele zile pe Pământ.

Axiom Space este o companie care intermediază vizite spre Stația Spațială Internațională folosind capsule Dragon, lansate de compania SpaceX. Doritorii, denumiți astronauți privați, sunt însoțiți în această aventură de un astronaut veteran, fost angajat al NASA, care în trecut a zburat la bordul navetelor spațiale. Pentru misiunea Axiom-2, Peggy Whitson (1) este comandantul misiunii, din care face parte și americanul John Shoffner (2), dar și două persoane din Arabia Saudită: Rayyanah Barnawi (3) și Ali AlQarni (4). Rayyanah Barnawi a devenit astfel prima femeie din Arabia Saudită care a zburat vreodată în spațiu.

Cei patru membri ai misiunii Axiom-2 nu sunt însă singurii clienți ai Axiom Space care se află în spațiu: Sultan Al Neyadi (5) din Emiratele Arabe Unite, este membru al Expediției 69, primul astronaut arab care petrece aproape 6 luni în spațiu, a ajuns pe orbită tot în urma unui acord intermediat de Axiom Space. Pe Stația Spațială Internațională se mai află americanii Stephen Bowen (6), Warren Hoburg (7) și Francisco Rubio (8) și rușii Andrei Fediaev (9), Dimitri Petelin (10) și Serghei Prokopiev (11), membri ai Expediției 69, adică echipajul care întreține stația spațială și care efectuează experimentele științifice atribuite fiecărui, ca parte a misiunii avute pe orbită.

În 30 mai, la ora 01:31 UTC, capsula Shenzhou 16 a fost lansată pe orbită cu o rachetă Changzheng 2F (singura rachetă chineză certificată pentru zboruri cu echipaj), avându-i la bord pe taikonauții Jing Haipeng (12), Zhu Yangzhu (13) și Gui Haichao (14). Joncțiunea cu modulul Tianhe al stației spațiale Tiangong a avut loc la ora 08:29 UTC. Gui Haichao este primul taikonaut civil: spre deosebire de colegii săi, care au ajuns astronauți urmând o carieră militară, Gui Haichao este profesor la Universitatea Beihang din Beijing și selectarea sa ca membru al echipajului Shenzhou 16 este un semn că zborurile spațiale cu taikonauți au devenit o rutină pentru programul spațial chinez.

Atât pentru el, cât și pentru Zhu Yangzhu, acesta este primul zbor în spațiu, în timp ce Jing Haipeng se află la al 4-lea zbor orbital (după misiunile Shenzhou 7, Shenzhou 9 și Shenzhou 11). La bordul stației i-au întâmpinat echipajul Shenzhou 15, format din Fei Junlong (15), Deng Qingming (16) și Zhang Lu (17). Dintre aceștia, Deng Qingming are o poveste interesantă: la 57 de ani este cel mai în vârstă taikonaut, aflându-se în primul lot de taikonauți selectați de China, care însă nu a reușit să zboare în misiunile precedente, deși a fost selectat ca rezervă pentru Shenzhou 9, Shenzhou 10, Shenzhou 11 și Shenzhou 12.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro