Ariane 5, racheta care a efectuat 117 misiuni într-un sfert de secol, se retrage, după ce a dus pe orbită încă doi sateliți telecom. Europa este în criză la capitolul rachete, pe viitor, fiindcă Ariane 6 nu este gata, iar zborurile rachetei Vega-C sunt suspendate pentru un timp.

Lansare Ariane 5Foto: Jody AMIET / AFP / Profimedia Images

Ariane 5 a fost lansată miercuri seara de la „portul spațial” din Kourou, Guyana Franceză, plasând doi sateliți de telecomunicații pe orbitele planificate: unul francez militar, denumit Syracuse 4B și unul german experimental, denumit Heinrich Hertz.

Această ultimă misiune ar fi trebuit să fie pe 16 iunie, dar a apărut o problemă tehnică. Lansarea programată apoi pe 4 iulie a fost amânată din cauza vremii (vânturi nefavorabile la mare altitudine).

Lansarea de pe 5 iulie a mers fără probleme.

Europa nu are încă un înlocuitor pentru Ariane 5, fiindcă Ariane 6 nu este gata încă și va zbura în 2024. Telescopul spațial Euclid, lansat pe 1 iulie, a fost lansat din Florida, cu o rachetă SpaceX.

Când Ariane 5 efectua primele zboruri era încă departe momentul în care un anumit Elon Musk urma să lanseze rachete reutilizabile ce pot reduce la sub 100 milioane de dolari costul unei lansări.

Ariane 5 a fost un model de precizie și fiabilitate, cu un lanț de furnizori reglat precum un ceas elvețian. Doar două eșecuri au fost în 27 de ani, în timp ce numărul reușitelor a trecut de 100.

Câteva lansări vor rămâne în istorie, iar o dovada supremă că Ariane 5 este de încredere o arată și faptul că NASA i-a încredințat lansarea telescopului James Webb care a fost trimis în spațiu în ziua de Crăciun a anului 2021. Un proiect de 10 miliarde dolari a fost încredințat europenilor.