Agenția spațială a Indiei se apropie cu pași repezi de partea finală a tentativei sale de a aseleniza un lander spațial pe Lună, o misiune cu implicații pentru ambițiile țării asiatice de a deveni o putere cu un cuvânt de spus în explorările viitoare ale singurului satelit natural al Pământului, relatează Reuters.

In camera de control a ISRO, agentia spatiala a IndieiFoto: Kashif Masood / Zuma Press / Profimedia Images

Misiunea Chandrayaan-3 a fost lansată pe 14 iulie de la principalul port spațial al Indiei, aflat în statul Andhra Pradesh din sudul țării.

De atunci, ea a trecut printr-o serie de orbite tot mai largi ale Pământului, a intrat pe orbita lunară și a devenit un motiv de mândrie națională în India, dar și de interes global după ce tentativa rusească de a ajunge pe Lună pentru prima oară după aproape jumătate de secol a eșuat catastrofal duminică.

Uite 3 lucruri cheie de știut despre misiunea Chandrayaan-3 a Agenției de Cercetări Spațiale a Indiei (ISRO):

India a trimis spre Lună un lander cât un SUV

Chandrayaan-3 țintește o aselenizare la polul sud al Lunii, o regiune cu apă înghețată care ar putea fi o sursă de oxigen, combustibil și apă pentru viitoarele misiuni lunare sau o prezență mai de durată, ca de exemplu o colonie pe Lună.

Dacă va aseleniza cu succes, landerul Chandrayaan-3 ar trebui să rămână funcțional timp de două săptămâni, efectuând o serie de experimente care includ și o analiză cu spectometru a compoziției minerale a suprafeței lunare.

Landerul Chandrayaan-3 are o înălțime de aproximativ 2 metri și o masă de puțin peste 1.700 de kilograme, cam cât un SUV. El a fost proiectat să desfășoare un rover lunar mai mic, de doar 26 de kilograme.

Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat pentru Reuters că agenția spațială americană „așteaptă cu entuziasm” să vadă datele colectate de misiunea indiană.

Chandrayaan-3 nu e prima tentativă a indienilor de a ateriza pe Lună

Anterioara tentativă a Indiei de a aseleniza un lander la polul sud al Lunii a eșuat în 2019.

Misiunea Chandrayaan-2 a intrat cu succes pe orbita Lunii dar landerul și roverul său au fost distruse în urma unei prăbușiri care a avut loc în apropierea locului unde noua tentativă va avea loc.

Terenul dificil este una dintre complicațiile care survin în cazul tentativelor de aselenizare la polul sud al Lunii.

Oamenii de știință de la ISRO spun că au realizat ajustările necesare care să facă o aselenizare cu succes mult mai probabilă de data aceasta. Printre acestea se numpără și o lărgire a zonei potențiale pentru aselenizare.

Landerul a fost de asemenea echipat cu picioare mai rezistente pentru impact, având totodată și mai mult combustibil la bord.

Misiunea Chandrayaan-3 nu e doar despre Lună

O misiune încheiată cu succes ar face din India doar a patra țară din istoria omenirii care reușește să aselenizeze, după fosta Uniune Sovietică, Statele Unite și China.

Ispace, un startup japonez care mai deveme în cursul acestui an a încercat să devină prima companie privată care aselenizează pe Lună, a pierdut contactul cu modulul său de coborâre pe 25 aprilie, marcând un eșec.

O misiune cu succes a Indiei ar avea loc cu puțin timp înaintea alegerilor naționale programate pentru anul viitor, guvernul naționalist al premierului Narendra Modi sperând să culeagă roadele investițiilor guvernamentale în domeniul spațial.

India încurajează de asemenea investițiile private în industria sa aerospațială, inclusiv în lansarea de sateliți.

Țara asiatică vrea ca firmele sale private să își majoreze semnificativ cota de piață în domeniul lansărilor globale în decursul următorului deceniu. Guvernul lui Modi vorbește de un procent de 5 ori mai mare față de cel din prezent, însă specialiștii sunt mai rezervați în privința acestui obiectiv.

Modi a declarat în iulie, la lansarea noii misiuni, că ISRO „scrie un nou capitol în odiseea spațială a Indiei” și că „înalță visurile și ambițiile fiecărui indian”.

ISRO intenționează să transmită aselenizarea miercuri la ora locală 17:20, 14:50 ora României.