India a reușit ceea ce nicio altă națiune nu a mai reușit până acum, să ducă o sondă și un rover în zona Polului Sud selenar. Este o misiune istorică și o victorie pentru Agenția Spațială Indiană, alături de ESA (Agenția Spațială Europeană), cea care a sprijinit întregul proiect. Este de asemenea, o victorie în cursa spațială în ceea ce înseamnă pașii către o bază lunară permanentă.

succesul Chandrayaan 3Foto: Manish Swarup / AP / Profimedia

Ce urmează:

Pentru început, sonda va aștepta câteva ore pentru ca praful lunar să se așeze.

Ulterior, panourile de pe una dintre laturile sondei Vikram se vor deschide, iar roverul Pragyaan va coborî pe o rampă, până pe suprafața lunii.

De aici, roverul își va începe miniunea de explorare a rocilor și a craterelor din zona Polului Sud al Lunii. Roverul va aduna date și imagini care vor fi transmise pe Terra pentru a fi analizate.

Data aselenizării a fost atent selectată ca să coincidă cu începutul unei zile lunare, echivalentul a 28 de zile terestre. Asta pentru că bateriile sondei și roverului au nevoie de lumină solară pentru a se încărca și funcționa.

LIVE India, la un pas de Lună

15:33 Succes! Toată lumea aplaudă în Centrul de Control al misiunii.

După 6 săptămâni de la decolare și la 3 zile după eșecul misiunii rusești, sonda indiană Vikram a aselenizat în siguranță la Polul Sud al Lunii.

Este prima misiune de acest gen care a reușit vreodată.

15:33 Sub 20 de metri până la aselenizare. Toți senzorii funcționează.

15:32Se efectuează ultimele manevre înaintea aselenizării. Toți senzorii sunt în funcțiune.

15:31 180 de metri până la suprafața Lunii. Viteza s-a redus la 1,5 metri pe secundă.

15:28 Mai puțin de un kilometru până la suprafața Lunii!

15:27 De ce este atât de greu de aselenizat în regiunea polului sud lunar? Este o zonă în care nici măcar misiunile Apollo nu au încercat să ajungă. Asta pentru că este o zonă muntoasă, cu multe cratere, un teren foarte dificil în care este greu să găsești un loc potrivit pentru aselenizare.

15:23 Mai puțin de 15 kilometri până la suprafața Lunii. Viteza de coborâre a landerului a atins 69 de metri/secundă

15:17Landerul indian se află la o altitudine de 28 de kilometri și își continuă coborârea. Până în acest moment, misiunea a decurs perfect

15:10 În mai puțin de jumătate de oră, misiunea Chandrayaan-3 ar trebui să atingă Polul Sud Lunar.

Landerul Vikram își va începe coborârea în jurul orei 15:15 (ora României). Ar trebui să ajungă pe suprafața selenară la ora 15:34.

15:03Expert: Un moment decisiv în cursa spațială pentru „cucerirea Lunii”

Dr. Ian Whittaker, astrofizician expert în cadrul Universității Nottingham: "Sonda și roverul misiunii indiene au fost proiectate pentru a studia solul lunar, compoziția acestuia, dar și pentru a înregistra seismele de pe Lună.

Astfel de informații sunt esențiale pentru orice bază selenară permanentă, proiect pe care mai multe națiuni vor să îl pună în aplicare în viitorul apropiat".

  • Pentru mai multe informații din lumea științei ne găsiți și pe noua noastră pagină de Facebook HotNews.ro Science. Suntem la doar un click distanță.

Dacă misiunea va decurge fără probleme, sonda Vikram va fi prima de acest gen care ajunge la polul sud lunar într-o singură bucată. Ea ar trebui să fie urmată de roverul Pragyan, cel care are ca misiune cartografierea zonei și analiza distribuției diferitelor elemente din solul lunar.

Polul sud al satelitului nostru natural a devenit principala țintă a cursei spațiale datorită cantității mari de apă sub formă de gheață care a fost identificată acolo încă din anul 2018. Tocmai prezența apei face din zona respectivă una ideală pentru construcția unei baze permanente.

Ultima încercare a Indiei de a atinge polul selenar s-a soldat cu un eșec, asta la 7 septembrie 2019. Agenția Spațială Indiană (ISRO) a pierdut atunci contactul cu sonda, rămășițe ale acesteia fiind descoperite ulterior la doar 600 de kilometri de țintă.

Aselenizarea o puteți urmări live accesând pagina You Tube de mai jos, începând cu ora 14:50, ora României, era urmând să aibă loc în jurul orei 15:34.

Sursa foto: profimediaimages.ro