NASA se pregătește să lanseze vineri o misiune spre îndepărtatul asteroid Psyche, o lume făcută din metal care nu a mai fost studiată până acum și despre care oamenii de știință cred că ar putea fi nucleul unui corp ceresc străvechi, potrivit AFP.

Asteroidul Psyche - ilustratieFoto: NASA

Decolarea sondei Psyche este programată pentru ora locală 10.19 (14.19 GMT) de la Centrul Spațial Kennedy, Florida, la bordul unei rachete SpaceX Falcon Heavy.

Cu toate acestea, vremea se anunță capricioasă, cu doar 40% șanse de vreme favorabilă pentru decolare. O nouă opțiune de lansare este planificată pentru sâmbătă, în cazul în care va fi nevoie.

Omenirea a vizitat deja lumi făcute din rocă, gheață sau gaz. Însă „aceasta va fi prima dată când vom vizita o lume cu o suprafață metalică”, a declarat Lindy Elkins-Tanton, cercetătorul șef al misiunii, în cadrul unei conferințe de presă.

Călătoria va fi una lungă: Psyche se află în partea exterioară a centurii de asteroizi, între orbitele lui Marte și Jupiter. Sonda NASA va trebui să parcurgă aproximativ 3,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la el, iar data de sosire este programată pentru vara anului 2029.

Datorită luminii reflectate de suprafața sa, oamenii de știință știu că Psyche este foarte densă și că este alcătuită din metal, precum și din alte materiale.

Oamenii de știință cred că Psyche, care are o lungime de peste 200 de kilometri, ar putea fi miezul unui corp ceresc antic, a cărui suprafață a fost smulsă de impactul cu un asteroid.

Pământul, la fel ca Marte, Venus și Mercur, are un nucleu metalic. Dar „nu vom ajunge niciodată să vedem aceste nuclee, este mult prea cald, mult prea adânc”, a declarat cercetătoarea Lindy Elkins-Tanton.

Prin urmare, misiunea către Psyche este „singura noastră modalitate de a vedea un nucleu”.

Super-valoros, dar prea îndepărtat pentru a fi...tractat

„16 Psyche” este numele acestui asteroid despre care s-au scris multe lucruri exagerate, după ce Lindy Elkins-Tanton, șefa misiunii Psyche a NASA, a încercat în 2017 să dea o idee despre cât de special este acest asteroid. Ea a estimat că doar nichelul de pe uriașul asteroid metalic ar putea valora 10 cvintilioane de dolari, iar acest număr chiar este lung și, pentru a înțelege cât este de lung, iată-l scris: 10,000,000,000,000,000,000 (dolari).

Cu toții am deveni milionari în dolari, dacă această sumă ar fi împărțită la întreaga populație a Terrei. Numai că nu avem cum să aducem aici acest asteroid aflat la sute de milioane de km, ci vom trimite o sondă care să stea doi ani și ceva pe lângă el și să facă foarte multe fotografii și măsurători.

Asteroidul va fi analizat de sonda spațială cu unde radio, cu raze gama, cu spectrometre și cu aparate de „multispectral imaging”