O geantă cu scule scăpată de un astronaut de pe Stația Spațială Internațională plutește prin spațiu și poate fi văzută cu un telescop simplu sau cu un binoclu foarte bun.

Geanta cu scule scapata de pe SSIFoto: eol.jsc.nasa.gov/SWNS / SWNS / Profimedia

Geanta a fost scăpată pe 1 noiembrie, în timpul unei ieșiri extravehiculare făcute de doi astronauți.

Era o ieșire în spațiu legată de mentenanța SSI. Geanta albă cu scule a fost pierdută în spațiu și observată apoi de Terra pentru prima oară de către astronomi din Japonia.

Nu va fi ușor de observat această geantă care se mișcă cu multe mii de km/oră, dar ajută faptul că geanta albă este luminată de razele Soarelui.

Nu este prima oară când o geantă cu scule este pierdută de un astronaut: i s-a întâmplat în 2008 lui Heidemarie Stefanyshyn-Piper de pe Endeavor, care a scăpat un rucsac cu instrumente.

Acea geantă era evaluată la 100.000 de dolari, a orbitat timp de câteva luni și apoi s-a dezintegrat, prăbușindu-se către Terra. La fel se va întâmpla și cu geanta de acum.

Geanta se adaugă la cele peste 11.000 de tone de „deșeuri spațiale” ce orbitează în jurul Terrei. Estimările ESA indică faptul că 36.000 de bucăți au diametrul mai mare de 10 cm, ceea ce înseamnă că pot provoca pagube mari dacă se izbesc de un satelit sau de o rachetă.

Sursa USA Today