Dumitru Prunariu, singurul român care a fost în Cosmos, consideră că România pierde teren în cursa spaţială, fiind în urma unor ţări est-europene, precum Ungaria şi Polonia, relatează Agerpres.

Dumitru PrunariuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Şi Ungaria şi Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiul cosmic, ceea ce înseamnă un nivel tehnologic şi de implicare politică la un nivel foarte înalt. Acest lucru se realizează prin contracte private cu firme americane. România este departe de a adera la astfel de activităţi, pentru că fondurile sunt foarte limitate, investiţiile în domeniul cercetării au scăzut mult de tot”, a afirmat el la Cluj, la evenimentul „Space Systems Engineering Workshop”.

Prunariu consideră că România este „aproape pe ultimul loc în Europa” în ceea ce privește ambițiile spațiale. „Există un nivel minim de investiţii în acest domeniu, dacă te-ai plasat sub el, te duci în jos, dacă eşti deasupra lui, poţi începe să urci. Noi suntem sub şi începem să destructurăm anumite activităţi”, a declarat Dumitru Prunariu.

El a mai spus că, în urmă cu câţiva ani, România era cea mai dezvoltată ţară din Estul Europei pe linie cosmică.

Dumitriu Prunariu afirmă că guvernul nu înțelege problemele legate de spațiu

„Agenţia Spaţială Română, considerată cea mai puternică din această regiune, a fost înfiinţată în 1991. Din păcate, în momentul de faţă, guvernul nu a mai acordat aceeaşi atenţie domeniului spaţial, în primul rând din cauza necunoaşterii contextului în care se desfăşoară acest proces. Nu numai ştiinţa este importantă aici, ci şi integrarea politică prin spaţiu. Spaţiul şi securitatea sunt domenii abordate la nivelul UE”, a explicat el.

„Din cauza acestor neînţelegeri, nu s-au plătit ani de-a rândul contribuţiile României la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), iar acum este numită în funcţia de conducere o persoană care nu a avut tangenţă cu acest nivel şi care face doar administraţie. Din păcate, aşteptăm vremuri mai bune”, a subliniat Dumitru Prunariu.

Evenimentul „Space Systems Engineering Workshop” este organizat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), reunind peste 100 de profesionişti din sectorul spaţial.

Printre invitaţi se numără şi Nickolaos Panagiotopoulos, expert în avionică şi reprezentant al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), precum şi Danai Bournou, reprezentant al organizaţiei internaţionale SME4Space.