NASA va anunța marți, într-o conferință de presă, calendarul modificat al programului Artemis prin care oamenii vor ajunge pe Lună, pentru prima oară după 1972. Pentru că sunt multe probleme tehnice este clar că oamenii vor păși din nou pe Lună în cel mai bun caz în 2026.

Racheta SLS a NASAFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Misiunea Artemis II, prin care un grup de patru astronauți vor fi trimiși într-un zbor în jurul Lunii, fără aselenizare, ar fi trebuit lansată în noiembrie 2024, dar probabil se va întâmpla în a doua parte a lui 2025.

Misiunea Artemis III, care include și aselenizarea, ar fi trebuit să fie lansată la final de 2025, dar nu se va întâmpla decât cel devreme în 2026.

Unele surse spun că ar fi o idee ca misiunea Artemis II să fie tot fără echipaj uman, precum a fost Artemis I la final de 2022. Asta ar însemna că Artemis III ar trimite în 2025 astronauți în jurul Lunii, timp total zece zile, iar misiunea „vedetă”, cea cu aselenizarea, ar fi Artemis IV, în 2026.

Un astfel de calendar modificat ar oferi mai mult timp testării diverselor componente, fiindcă o explozie gravă cu echipaj la bord ar compromite întregul program.

Sunt amânări pentru că totul durează mai mult decât s-a sperat. Sunt probleme cu bateriile capsulei Orion, sunt amânări cu pregătirea capsulei pentru a găzdui echipaj uman și sunt întârzieri cu sonda de aterizare ce este dezvoltată de SpaceX.

Trebuie spus și că uriașa rachetă Starship a companiei lui Elon Musk - care va avea un rol esențial pentru misiunile viitoare spre Lună - nu a reușit să ajungă pe orbită, ci a explodat și în aprilie anul trecut, dar și în noiembrie. Un nou test ar trebui să aibă loc în primul trimestru din 2024.

Și Blue Origin va dezvolta un lander pentru misiunile de mai târziu.

Surse: CNN, Reuters