Un modul spațial japonez a aselenizat vineri seară, fiind o premieră pentru țara „Soarelui Răsare”. Nu se știe însă dacă sonda a ajuns pe Lună la mai puțin de 100 de metri de punctul vizat. Agenția japoneză JAXA spune că nu funcționează panourile solare, iar sonda poate rezista doar câteva ore pe baterii. JAXA spune că are nevoie de mai mult timp pentru a analiza datele.

Misiunea japoneza pe LunaFoto: Eugene Hoshiko / AP / Profimedia

UPDATE Agenția japoneză JAXA a ținut o conferință de presă la două ore de la aselenizare, explicând că a fost un succes aselenizarea controlată (soft landing), însă nu se știe dacă a fost îndeplinit și celălalt obiectiv major al misiunii, cel de a pune sonda SLIM la mai puțin de 100 de metri de punctul ales. S-ar putea să aflăm pste o lună. Sonda SLIM are 700 kg greutate.

Panourile solare nu generează electricitate, iar sonda funcționează doar pe baterii. Pentru a prelungi durata acestora a fost oprită instalația de încălzire a sondei. Bateriile pot funcționa doar câteva ore. Cele două mini-rovere din cadrul misiunii au fost plasate cu succes pe suprafața Lunii.

Modulul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), care orbitează în jurul Lunii de la sfârșitul lunii decembrie, și-a început coborârea cu o viteză de aproximativ 1.700 de metri pe secundă. Coborârea a durat aproximativ douăzeci de minute.

Va dura maxim o lună pentru a se certifica 100% dacă aselenizarea a fost realizată la nivelul de precizie vizat, spune Agenția Spațială Japoneză. Precizie ridicată înseamnă mai puțin de 100 de metri față de punctul dorit. Sondele care au aselenizat au ajuns în general la câțiva kilometri distanță de punctul vizat, ceea ce înseamnă mult și complică misiunea de explorare.

Punctul „ochit” de japonezi este într-un crater de 300 de metri diametru numit Shioli.

Japonia a devenit vineri a cincea țară care pune o sondă pe Lună.

Sonda a fost lansată în septembrie, cu o rachetă japoneză H-2A.

Japonia nu are buget precum SUA sau China la programul spațial, însă a reușit să aducă mostre de pe doi asteroizi și are planuri de a duce și oameni în spațiu. Japonia are în plan și misiuni comune cu India.

Scurt istoric

Modulul denumit SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon) și poreclit „Moon Sniper” ar trebui să aselenizeze cu o foarte înaltă precizie, adică la maxim 100 de metri de ținta stabilită, față de mediile din prezent (câțiva kilometri). Ținta de aselenizare se numește Shioli Crater.

Acuratețea va fi vitală pentru misiunile mult mai complicate din viitor, când se vor trimite încărcături mult mai importante pe Lună și va fi important ca ele să nu ajungă prea departe de locul stabilit. Tehnologia va fi folosită și de NASA, în viitoarele misiuni Artemis.

„Obiectivul principal al SLIM este să dovedească faptul că este posibilă aselenizarea de mare acuratețe. Vrem să aselenizăm exact unde ne dorim, în loc de unde putem”, spuneau oficialii JAXA.

Dacă SLIM va ajunge cu succes pe suprafața Lunii se va folosi apoi de camera multispectrală pentru analiza compoziției solului și rocilor lunare și pentru a afla cât mai multe despre structura internă a Lunii. Sonda de aterizare va pune pe suprafața Lunii și doi mici roboți care vor face fotografii.