Micul elicopter Ingenuity al NASA a fost gândit să facă măcar cinci zboruri pe Marte, dar a trecut de 70, depășind toate așteptările. NASA are gând să dezvolte o aeronavă mai mare, mai performantă și capabilă să zboare la înălțime mai mare pe Marte. Se lucrează la acest proiect, au fost virate și primele tranșe de finanțare și Maggie ar putea face peste mulți ani istorie pe Marte.

NASA si avionul MAGGIE - ilustratieFoto: NASA

Avionul solar ar putea zbura maxim 170 km după o încărcare completă și ar putea să fie capabil să se ridice la 1.000 de metri deasupra solului marțian. Ar fi net mai mare decât Ingenuity și cu o autonomie net superioară.

MAGGIE este denumit proiectul (acronim de la „Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer”).

Acest nou avion ar putea desfășura trei tipuri de misiuni științifice pe Marte: căutarea apei, înțelegerea sursei câmpului magnetic slab al Planetei Roșii și căutarea de semnale legate de prezența metanului.

Proiectul este încă la început, este în fază de concept și nu este sigur că va fi dezvoltat până la capăt, dacă nu va fi considerat fezabil.

Un mare avantaj al noului avion gigantic și cu mare autonomie ar fi faptul că, cel puțin în teorie, ar putea fi cartografiată cu astfel de aeronave întreaga suprafață a planetei Marte.

O estimare ar fi că un astfel de avion ar putea străbate peste 16.000 km într-un an marțian (adică doi ani pământești).

Surse: space.com, Independent