După o scurtă „trezire” de două zile, sonda japoneză SLIM care a ajuns pe Lună acum 14 zile intră din nou în „adormire” și nu se știe dacă se va putea lua din nou legătura cu ea, peste două săptămâni.

Fotografie trimisa de sonda SlimFoto: JAXA/SWNS / SWNS / Profimedia

JAXA anunțase pe 28 ianuarie că a reușit să ia legătura din nou cu modulul spațial SLIM care, pe data de 19 ianuarie, reușise o aselenizare de mare precizie, la câțiva metri de ținta stabilită.

Agenția spațială japoneză nu mai are legătura cu sonda SLIM la care nu mai ajung razele soarelui, astfel că panourile solare nu mai pot funcționa. Razele vor ajunge din nou la SLIM peste 14 zile, dar nu se știe dacă va putea fi reactivată legătura, fiindcă modulul nu a fost conceput să funcționeze în recile nopți selenare.

Din cauza unei probleme la motor, apărută în ultimii zeci de metri ai coborârii, modulul a ajuns pe 19 ianuarie să se poziționeze înclinat în craterul pietros selenar Shioli, ce are 300 metri în diametru. S-a pierdut legătura, fiindcă celulele fotovoltaice nu mai primeau lumină solară, din cauza poziției sondei.

Legătura a fost restabilită - iar în zilele de 30 și 31 ianuarie - sonda SLIM a făcut și măsurători științifice.

Modulul spațial SLIM, care a ajuns pe Lună în data de 19 ianuarie, a reușit aselenizarea de precizie care era unul dintre obiectivele esențiale ale misiunii. Scopul era să ajungă la mai puțin de 100 de metri de un anumit punct, iar în teren s-a reușit o poziționare la câțiva metri de țintă.

Japonezii spun că acuratețea aselenizării este ridicată și, deși mai este nevoie ca datele să fie analizate, se poate estima o acuratețe de 3-4 metri față de punctul vizat, ceea ce este extraordinar.

Sursa AFP