Unele companii private au avut succes în misiunile spațiale, altele nu s-au descurcat așa de bine. Pe 14 februarie ar trebui să fie lansat cu o rachetă de la SpaceX o sondă dezvoltată de o companie numită Intuitive Machines. Obiectivul este reușirea unei aselenizări controlate.

Modulul lunar Nova C al Intuitive Machines - ilustratieFoto: NASA

Lansarea se va face cu o rachetă SpaceX Falcon 9, de la Kennedy Space Center din Florida pe 14 februarie, iar planul este ca racheta să pună cu succes pe drumul către Lună un modul denumit Nova-C, dezvoltat de o companie din Houston, numită Intuitive Machines.

Compania a primit de la NASA 100 de milioane de dolari pentru a dezvolta lander-ul și speră să nu aibă soarta Astrobotic, care nu a ajuns la Lună cu al său modul Peregrine care a avut mari probleme tehnice și a ars în atmosferă.

Opt zile ar trebui să dureze drumul sondei companiei Intuitive Machines, iar aselenizarea controlată (soft landing) este programată pentru data de 22 februarie. Dacă, din motive tehnice sau de vremea rea, nu se poate face lansarea pe data de 14, mai sunt două „ferestre” de timp pe 15, respectiv 16 februarie. Dacă nu se va izbuti o lansare în acele trei zile se va încerca din nou în martie.

Aselenizările controlate sunt greu de realizat din cauza terenului pietros și a faptului că nu pot fi folosite parașute pentru încetinire, pentru că nu există atmosferă pe Lună. Manevrele trebuie făcute automat, cu ajutorul motoarelor.

Surse: phys.org, space.com