SpaceX va face cel devreme joi un al treilea test cu sistemul Starship, misiunea fiind de a se ajunge pe orbita terestră. „Starship Flight 3” va fi lansată din Texas și are obiective mai ambițioase decât precedentele rachete lansate de compania lui Elon Musk. SpaceX a făcut două încercări cu Starship în configurație completă, ambele terminându-se cu explozii ale celor două componente mari în aprilie și în noiembrie 2023.

Starship si Tesla CybertruckFoto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Lansarea ar trebui să aibă loc la ora 8.00 EDT (14.00, ora României), pe data de 14 martie, însă pot apărea oricând amânări, fiind vorba despre o misiune complexă la care trebuie ținut cont de o mulțime de factori și esențiale vor fi și condițiile meteo de atunci. Pot apărea în ultimele momente și probleme tehnice care pot duce la noi amânări.

SpaceX spune că la această a treia încercare va aplica ce a învățat din cele două precedente tentative și al treilea zbor are cele mai multe obiective de până acum, fiindcă se vor încerca mai multe lucruri, se va utiliza o traiectorie nouă, iar segmentul Starship ar trebui să revină în mod controlat pe Terra. Este cea mai ambițioasă lansare a sistemului Starship în „formație” completă.

Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

Cele două componente au fost aduse în prima decadă din februarie pe rampa de lansare de la Starbase Texas.

Versiunea precedentă de Starship, lansată acum patru luni, nu a ajuns pe orbită. Atunci au explodat ambele trepte: prima după trei minute și a doua după opt minute.

Pe 20 aprilie 2023, Starship a decolat pentru prima dată în configurația sa completă, însă mai multe motoare nu au funcționat cum trebuie, iar echipele SpaceX de la sol au aruncat în aer în mod deliberat racheta, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS).

Pe 18 noiembrie 2023 lucrurile au mers ceva mai bine, cele două trepte s-au separat cu succes după trei minute de la lansare, dar lucrurile au mers prost apoi. Treapta Space Heavy s-a dezintegrat la foarte puțin timp după separarea de Starship, în timp ce motoarele Starship au mai funcționat câteva minute și naveta a urcat, dar apoi a explodat.

Este esențial ca SpaceX să aibă cât mai multe teste cu Starship, să ducă racheta pe orbită, iar componentele să revină la sol, pentru a fi folosite din nou. Rachetele Starship vor avea un rol principal în misiunile către Lună, inclusiv ale NASA, iar întârzierile încep să pună presiune pe calendarul stabilit.