Un astronaut japonez va fi primul non-american care ar putea ajunge pe Lună în cadrul unei misiuni din cadrul programului american Artemis, au declarat miercuri liderii celor două țări, potrivit AFP.

programul ArtemisFoto: Profimedia Images

„Doi astronauți japonezi vor lua parte la viitoarele misiuni americane, iar unul dintre ei va fi primul non-american care va aseleniza”, a declarat președintele american Joe Biden, în cadrul unei conferințe de presă comune la Washington cu premierul japonez Fumio Kishida.

Kishida, care se află într-o vizită oficială în Statele Unite, a salutat „un succes extraordinar în domeniul spațial” și a anunțat, de asemenea, semnarea unui acord pentru ca Japonia să furnizeze Statelor Unite un rover lunar.

Statele Unite intenționează să se întoarcă pe Lună în cadrul programului Artemis, care are ca obiectiv trimiterea primei femei și a primei persoane de culoare pe Lună.

Între 1969 și 1972, programul Apollo a dus pe Lună 12 americani fiind singurii oameni care au aselenizat

Prima misiune Artemis care va readuce astronauți pe suprafața lunară, Artemis 3, este planificată pentru 2026.

China intenționează să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Cooperare strânsă

Tokyo și Washingtonul cooperează deja îndeaproape în sectorul spațial, în special în ceea ce privește operarea Stației Spațiale Internaționale.

Cele două țări au declarat că intenționează să „aprofundeze cooperarea în domeniul formării astronauților” pentru a-și atinge noul obiectiv, potrivit unei declarații comune a celor doi lideri.

În declarație se mai spune că roverul dezvoltat de Japonia va fi presurizat, spre deosebire de vehiculele lunare comandate de NASA de la companii private americane.

Într-un rover presurizat, astronauții nu vor avea nevoie de un costum și vor putea parcurge distanțe mai mari.

Agenția Spațială Europeană (ESA) va primi, de asemenea, locuri în misiunile Artemis în schimbul unor contribuții tehnologice majore.

Programul Artemis a fost inaugurat în 2022 cu Artemis 1, care a pilotat cu succes o navă fără echipaj uman în jurul Lunii.

Artemis 2 este programat pentru 2025 și va trimite patru astronauți într-o călătorie în jurul Lunii, fără aselenizare. Astronauții vor fi trei americani și un canadian, care se află deja în pregătire.

Artemis 3 va fi prima misiune cu echipaj uman care va ateriza pe suprafața lunară din 1972. Componența echipajului său nu este încă cunoscută.

În ianuarie, Japonia a devenit a cincea țară care a reușit să ajungă cu succes pe Lună cu un robot.