China continuă să își extindă capacitățile în spațiu și ascunde un program spațial militar sub masca unuia civil, a acuzat miercuri șeful NASA, potrivit AFP.

baza lunară permanentăFoto: dotted zebra / Alamy / Alamy / Profimedia

„China a făcut progrese extraordinare, în special în ultimii 10 ani, dar este foarte, foarte secretoasă”, a declarat Bill Nelson în fața unei comisii de cheltuieli din Camera Reprezentanților la Washington.

„Credem că o mare parte din ceea ce ei numesc programul lor spațial civil este de fapt un program militar”, a spus el.

„Aș vrea ca China, programul spațial chinezesc, să își revină la normal și să înțeleagă că spațiul civil este destinat utilizării pașnice. Dar nu am văzut China să demonstreze acest lucru”, a adăugat el.

„Chiar nu cred că ar trebui să lăsăm garda jos”

În opinia sa, Statele Unite sunt acum angajate într-o „cursă” cu Beijingul.

El a subliniat că Statele Unite trebuie să reușească să aterizeze pe Lună înaintea chinezilor și s-a declarat „îngrijorat” de faptul că China ar putea „să ajungă prima acolo și să spună brusc: „Poftim, acesta este teritoriul nostru”.

Statele Unite plănuiesc să aducă astronauți pe Lună în 2026 cu misiunea Artemis 3. China intenționează, de asemenea, să trimită oameni acolo până în 2030.

Bill Nelson a apărut în fața Congresului american cu ocazia cererii anuale de buget pentru agenția spațială americană.

Întrebat de unul dintre ei despre consecințele unei potențiale pierderi a poziției de lider al SUA în domeniul spațial în favoarea Chinei, el a spus că acest lucru nu ar trebui să se întâmple, dar a avertizat: „Dar trebuie să fim realiști. China investește o mulțime de bani în acest domeniu”.

„Chiar nu cred că ar trebui să lăsăm garda jos”, a adăugat el.