Sonda Voyager 1, cel mai îndepărtat obiect creat de om de Pământ, a transmis date fiabile pentru prima dată în cinci luni, a anunțat luni NASA, citată de AFP.

Sonda spațială Voyager 1, dincolo de sistemul nostru solarFoto: CLAUS LUNAU / Sciencephoto / Profimedia

Sonda, care se află la o distanță de aproximativ 24 de miliarde de kilometri, nu mai trimisese date științifice și tehnice fiabile privind starea sa din luna noiembrie, a precizat agenția spațială americană.

Cu toate acestea, echipele NASA au reușit în continuare să îi trimită comenzi, iar sonda, lansată în urmă cu peste 46 de ani, a continuat să funcționeze normal.

Problema a provenit de la un cip al unuia dintre computerele de la bord, care este responsabil de formatarea datelor științifice și tehnice înainte de a le trimite pe Pământ. În cele din urmă a fost găsită o soluție ingenioasă pentru a muta codul necesar.

NASA a reușit să verifice starea de funcționare a navei spațiale pentru prima dată din noiembrie și va continua să folosească aceeași soluție pentru a recupera datele științifice.

Împreună cu sora sa geamănă Voyager 2, cele două sonde sunt singurele care au călătorit în spațiul interstelar. Ele transportă la bord înregistrări de sunete și imagini ale Pământului pe plăci de aur și de cupru.