HotScience

VIDEO Astronomii au reusit sa vada explozia unei supernove care a schimbat istoria stiintei

de Dana Jalobeanu     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 decembrie 2008, 10:06 Science - Spatiul


Supernova lui Tycho Brahe
Foto: Chandra
Cum se poate vedea o stea care a murit cu peste 400 de ani in urma ? Si nu orice stea, ci una celebra. Supernova de la care a inceput « revolutia stiintifica ».  O echipa de astronomi a reusit acest lucru. Folosind unul din cele mai mari telescoape terestre si o interesanta tehnica de amplificare, ei au fost capabili sa « fotografieze » un fel de ecou luminos al...supernovei lui Tycho Brahe. Dupa care au folosit datele pentru a re-crea filmul exploziei. Rezultatele, publicate in ultimul numar al revistei Nature, constituie un interesant exemplu de astronomie sofisticata si « arheologie stelara ».In 1572, Tycho Brahe era un tanar si bogat nobil dintr-o familie influenta la curtea regelui Danemarcei, influent si excentric (isi pierduse cea mai mare parte a nasului intr-un duel, dadea ospete fastuoase, tinea la curte un pitic despre care sustinea ca are darul previziunii) cu un interes sporadic pentru alchimie si astrologie.

In Noiembrie 1572, insa, Tycho observa un fenomen ceresc cu totul neobisnuit : o stea noua si foarte stralucitoare, mult mai stralucitoare decat toate celelalte stele de pe cer. Iata cum este descris evenimentul intr-o carte publicata un an mai tarziu, De nova stella.« In a 11-a zi a lui Noiembrie, la inserat, imediat dupa apus, contemplam cerul senin pe
De nova stella, 1573
Foto: University of Copenhagen
care incepeau sa apara stelele.

Am observat o stea noua si neobisnuita, mult mai stralucitoare decat toate celelalte, care stralucea deasupra capului meu.

Cum stiam, de copil, toate stelele de pe cer, chiar si pe cele mai mici – ca sa nu vorbim de o stea de asemenea stralucire – am fost cu totul uluit de aceasta priveliste, pana intr-atat incat aproape ca m-am indoit de proprii mei ochi.

Abia cand am vazut ca si altii, carora le aratam minunatul eveniment, erau capabili sa vada ce vedeam si eu, am inceput sa nu ma mai indoiesc.

 Un miracol, un adevarat miracol, pe care nimeni din vremea noastra nu l-a vazut vreodata, pe care nimeni nu l-a vazut vreodata, de la inceputul lumii si pana astazi » 

O noua stea pe cer insemna cu totul altceva in 1572 decat inseamna astazi. Era un eveniment imposibil. Orice om cultivat invata pe atunci la universitate ca traieste intr-un cosmos ordonat, solid, inchis, avand in centru Pamantul.

Imprejurul Pamantului se rotesc cerurile, sfere cristaline in care sunt incrustate, ca niste diamante, stelele si planetele. Acest cosmos, imaginat deja de greci cu cateva sute de ani inaintea erei noastre, era imaginea « stiintifica », respectabila si traditionala, impartasita de toata lumea in secolul XVI.

Poate cu o unica exceptie : un preot si matematician obscur pe nume Nicolaus Copernicus care tocmai publicase (in 1543) o carte care spunea altceva. Dar si in cosmosul traditional, si in teoria lui Copernic, cerurile sunt fixe, eterne si neschimbatoare. Aparitia unei noi stele intr-un astfel de univers trebuia sa fie un miracol, adica o interventie divina directa. Sau un semn rau, asa cum multi dintre contemporanii lui Tycho Brahe chiar sustin, profetind in felurite moduri sfarsitul lumii.

Nasterea unui astronom

Pentru Tycho Brahe, supernova care avea sa-i poarte numele, a insemnat inceputul unei cariere cu totul noi. Nobilul danez s-a transformat intr-un astronom dedicat. Tycho si-a consacrat intreaga viata studierii cerului (in cea mai mare parte cu ochiul liber, folosind doar cateva instrumente geometrice pentru localizarea stelelor pe cer, pentru ca telescopul nu fusese inca inventat).

A facut insa acest lucru intr-un stil propriu : a obtinut o insula pe care sa-si construiasca un observator, probabil primul mare observator astronomic european. Uraniborg a devenit celebru in epoca, ca si observatiile si hartile stelare intocmite de Tycho Brahe pe baza carora, cateva zeci de ani mai tarziu, un ceva mai tanar colaborator, Johannes Kepler, avea sa construiasca o cu totul alta imagine a lumii si o noua fizica.

Astronomia noua

Tycho Brahe a numit-o « stellar nova », sau steaua cea noua, fara sa stie, de fapt, ca ceea ce vedea era de fapt moartea unei stele : o explozie cosmica cu care se incheie viata unui anumit tip de stele, adica ceea ce numim azi o supernova. Astazi stim ca exista mai multe tipuri de supernove, clasificate in functie de tipul stelei care a « murit » in explozie. Echipa de astronomi de la Max Plank Institute, din Heidelberg, condusa de Oliver Krause, a identificat supernova lui Brahe cafiind una de tip 1a, adica provenind din explozia unei stele foarte dense, numita pitica alba.

Cum se poate insa observa astazi o stea care a murit acum 400 de ani ? In principiu, cercetatorii pot observa ramasitele pe care explozia le-a lasat in urma, insa acest lucru nu este foarte util daca vrem sa aflam ce stea a explodat si cum arata supernova in momentul exploziei. Atunci, se poate incerca altceva. Este vorba despre captarea unui semnal luminos foarte, foarte slab, insa amplificat de un fel de « ecou ». 

Cand o supernova explodeaza, unda de soc a exploziei se propaga in toate directiile si este uneori reflectata de norii de praf interstelar. Cum lumina circula cu viteza finita, putem calcula unde a ajuns unda de soc in diferite momente si cauta diferitele « reflexii » pe norii de praf interstelar din diferite regiuni. Aceste reflexii pot fi apoi captate de pe Pamant, ca un ecou indepartat al marii explozii.

Cercetatorii au folosit unul dintre cele mai mari telescoape terestre, telescopul Subaru, de pe Mauna Kea, Hawaii. Observatiile directe si indirecte, determinari de spectre si foarte multa munca au dus in cele din urma la identificarea tipului de supernova, adica la re-crearea filmului exploziei cu care a inceput, la sfarsitul secolului al XVI-lea, noua astronomie.

Detectarea supernovelor este ceva obisnuit in astronomie, insa supernova lui Brahe este cea mai « batrana » dintre exploziile observate pana acum in Calea Lactee.

Articolul original :

Krause O et all, Nature, 456/2008, 617-619.

Linkuri interesante

http://chandra.harvard.edu/photo/2005/tycho/


O reconstructie computerizata a aceluiasi eveniment

http://de.youtube.com/watch?v=aKR5wxgwTIs&feature=related
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10948 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Erata: (Duminică, 7 decembrie 2008, 12:21)

  Pintea Haiducul [utilizator]

  "The earliest recorded supernova, SN 185, was viewed by Chinese astronomers in 185 Christian Era (CE). The brightest recorded supernova was the SN 1006, which was described in detail by Chinese and Arab astronomers in 1006 CE. The widely observed supernova SN 1054 produced the Crab Nebula.Supernovae SN 1572 and SN 1604, the last to be observed with the naked eye in the Milky Way galaxy, had notable effects on the development of astronomy in Europe because they were used to argue against the Aristotelian idea that the universe beyond the Moon and planets was immutable"(cf.Wikipedia).

  Deci supernova lui Brahe din 1572 NU e cea mai batrana dintre exploziile stelare observate in Calea Lactee!!
  • +2 (2 voturi)    
   adevarat, (Duminică, 7 decembrie 2008, 13:12)

   dragos [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   intr-adevar nu a fost prima nova observata, dar observarea ei a avut un efect revolutionar in lumea occidentala - de aici importanta ei
  • 0 (0 voturi)    
   Supernova (Marţi, 9 decembrie 2008, 15:49)

   Paul Vreja [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   Brahe este primul care a obervat si notat in 1572 o supernova, dar este foarte posibil ca, inainte, alti astrologi sa fi observat acest gen de fenomen insa nu l-au descris astfel incat noi sa ne putem da seama ca este vorba despre o supernova. Sunt convins ca egiptenii, care erau niste astrologi extraordinari, sa fi remarcat si alte supernove insa, acestea sa nu fie amintite in scrierile pe care le-au lasat, ei fiind preocupati cu descrierea vietii faraonilor si a zeitatilor.
   Are cineva alta parere?
 • +3 (3 voturi)    
  Da, (Duminică, 7 decembrie 2008, 12:59)

  ploiesteanu [anonim]

  faimoasa supernova din "crabul" care daca imi amintesc bine , ni s-a aratat cam in jurul anilor 1000.
 • +3 (3 voturi)    
  Pintea reloaded: (Duminică, 7 decembrie 2008, 13:15)

  Pintea Haiducul [utilizator]

  Completare: supernova lui Brahe (SN 1572) se afla la circa 2,3 kiloparseci de Terra (7500 ani-lumina),deci ea s-a produs in jurul anului 6000 inainte de Christos,pe cata vreme supernova SN 1006 se afla la circa 2,2 kiloparseci de Terra (7200 ani-lumina),prin urmare ea trebuie sa se fi produs in jurul anului 6200 inainte de Christos.Asadar,supernova lui Brahe nu numai ca nu e cea mai "batrana" din punct de vedere observational,ea nu e cea mai batrana nici din punct de vedere cronologic,al Timpului Universal! Cea mai "batrana" supernova observata pana acum in Calea Lactee este SN 1006.SN 185,desi e prima consemnata in Istorie,s-a produs in jurul anului 3100 inainte de Christos,ea se afla la doar 1 kiloparsec departare de Terra (3261 ani-lumina).
  • +3 (3 voturi)    
   Ma corectez: (Duminică, 7 decembrie 2008, 19:11)

   Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   Cele mai vechi supernove observate in Calea Lactee sunt SN 1604 ("Supernova lui Kepler"),aflata la circa 6 kiloparseci de Terra (20 000 ani-lumina) si supernova Cassiopeia A,aflata la circa 10 000 ani-lumina departare de Terra.
 • +3 (3 voturi)    
  Pintea reloaded: (Duminică, 7 decembrie 2008, 13:49)

  Pintea Haiducul [utilizator]

  Completare: Supernova lui Brahe (SN 1572) se afla la circa 2,3 kiloparseci de Terra (7500 ani-lumina) prin urmare ea s-a produs in jurul anului 6000 inainte de Christos,pe cata vreme supernova SN 1006 se afla la circa 2,2 kiloparseci de Terra (7200 ani-lumina) deci ea trebuie sa se fi produs in jurul anului 6200 inainte de Christos.In concluzie,SN 1006 e mai "batrana" decat supernova lui Brahe si din punct de vedere cronologic,nu doar observational!!Cat priveste SN 185,cea mai veche supernova consemnata in Istorie,ea s-a produs in jurul anului 3100 inainte de Christos,deoarece se afla la doar 1 kiloparsec departare de Terra (3261 ani-lumina).
 • +4 (4 voturi)    
  Minunat articol (Duminică, 7 decembrie 2008, 17:41)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Stirea a aparut in toata presa romaneasca, inclusiv si noi am scris despre ea la StiintaAzi.ro, dar articolul doamnei Jalobeanu este cel mai frumos scris pana acum pe aceasta stire. Nu discuta doar stirea, ci ofera si o perspectiva istorica despre Tycho Brahe si care era viziunea asupra Universului atunci pe vremea lui. Si subliniaza frumos ca explozia acestei supernove este importanta pentru stiinta vestica pentru ca datorita ei Brahe a inceput sa faca observari astronomice. Desigur, este de apreciat iluminarea regelui sau din Danemarca care a oferit o insula si fonduri pentru a construi un observator astronomic.

  Totodata, as mai completa ca atunci studiau cerul cu ochiul liber, caci luneta astronomica a fost inventata de Galileo abia in 1609, adica 37 de ani mai tarziu. De fapt, in cinstea acestei inventii, anul urmator, 2009, va fi Anul International al Astronomiei.

  Si Romania va participa la evenimente, am descoperit ca exista un comitet national, iar informatii se afla pe siteul observatorului din bucuresti, www.Astro.ro

  Sper ca tot mai multi romani sa aprecieze frumusetea si importanta astronomie prin acele actiune de popularizare.

  Adrian Buzatu, www.StiintaAzi.ro
 • +3 (3 voturi)    
  frumos (Duminică, 7 decembrie 2008, 19:47)

  Simona [anonim]

  Excelente articolele Danei Jalobeanu!
  Intotdeauna o combinatie irezistibila de perle din istoria stiintei si incredibilul cercetarilor de azi!
 • +3 (3 voturi)    
  Din ce in ce mai mici dar mai importanti (Duminică, 7 decembrie 2008, 21:14)

  ALex [anonim]

  De-a lungul istoriei omul a inceput sa invete cat de mic si de neinsemnat loc are in acest univers de-a dreptul fabulos de mare. Cu toate ca acum 500 de ani am renuntat la a mai fi centrul universului iar acum aproape 100 de ani am renuntat la suprematia Caii Lactee, totusi putini oameni, in cultura lor generala, isi imagineaza cat de vast este cu adevarat acest univers, si nici nu stim daca este singurul.

  Si cu toate acestea suntem atat de importanti, fiind singurul loc viu descoperit pana in prezent, plin de viata inteligenta (sau ce se doreste a fi inteligenta, in ciuda multor rautati de care oamenii sunt capabili). Sper insa ca oamenii sa inteleaga candva ca este spre binele planetei, adica al nostru, al fiecaruia, sa respectam natura, caci din ea existam, din resursele ei, si cu cat le epuizam mai repede fara a le inlocui sau regenera, cu atat ne punem vietile mai repede in primejdie. Si cu toate ca nu sunt de acord cu teoria incalzirii globale in varianta "Gore", cu toate acestea nu putem sa nu vedem ca nu exista "emergency exit" in cazul planetei.

  Va multumesc pentru un articol superb si pentru comentariile frumoase. Am predat astronomie timp de 5 ani (intrerupand-o in 2004) iar azi, datorita dvs am rasfoit clasificarea supernovelor, pe care o uitasem. Am crezut ca a fost tradus gresit fenomenul cand am vazut ca in "supernova" era implicata o "pitica alba", m-am lasat amagit cum ca de fapt ar fi fost vorba de o nova periodica. Fireste, am uitat de limita Chandrasekar si m-am inselat. Cu toate acestea, reimprospatarea informatiilor mi-a trezit bucurii demult ascunse. Toate cele bune si multumiri.
  • +2 (2 voturi)    
   Minunat comentariu (Luni, 8 decembrie 2008, 0:06)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui ALex

   Foarte frumos comentariu, domule Alex. Acum ca vine Anul International al Astronomiei si in Romania, veti fi bucuros sa va reimprospatati si mai mult aminitirile despre astronomie si astrofizica la evenimentele ce vor fi organizate si in Romania.
  • +1 (1 vot)    
   fascinant (Luni, 8 decembrie 2008, 9:24)

   cristina [anonim] i-a raspuns lui ALex

   Perfect de acord ca suntem cei mai importanti, desi nu realizam acest lucru. Suntem cei mai importanti,nu pentru ca ne punem mai presus de toate, ci pentru ca numai de noi depinde viitorul planetei. Da, stiu ca este spre binele nostru sa respectam natura si ma cutremur de tot ce vad in jurul meu....si ma tem ca nu voi apuca ziua cand oamenii vor intelege acest lucru, dar sper ca macar copiii mei sa apuce o asemenea zi.
   Imaginile supernovei sunt fascinante, le-am vazut cu ochii, cu mintea si cu sufletul, fascinante sunt si tehnicile prin care s-a reconstituit explozia, ca dealtfel toate informatiile pe care le-am primit cu placere de la autoarea articolului. Felicitari pentru comentatarii tuturor, nu sunt o cunoscatoare, dar nu pot trece cu vederea asemenea eveniment stiintific.
 • +1 (1 vot)    
  o intrebare cunoscatorilor (Luni, 8 decembrie 2008, 6:55)

  Serban [anonim]

  Acum 400 ani a fost observata aceasta explozie dar cand a avut loc in realitate ? Am inteles ca noi cand privim cerul nu este cerul de azi ci unul din trecut. Cand privim soarele, este soarele (in raport cu viteza luminii) din urma cu 8 minute ?!! Deci putem deduce ca supernova lui Brahe a explodat cu mult inainte.
  Oare nu-i asa?
  Merci
  • +2 (2 voturi)    
   D = v * t (Luni, 8 decembrie 2008, 8:56)

   ALex [anonim] i-a raspuns lui Serban

   Distanta este viteza inmultita cu timpul. Pentru fotoni este la fel (cand sunt priviti de catre noi, cei ce ne miscam incet), iar viteza este cea a luminii. Daca "acum", exact cand eu tastez, pe Soare are loc o eruptie de masa coronala, ea va fi vizibila de pe Terra de abia peste 8 minute, caci atat le ia fotonilor sa ajunga de la Soare la Terra.

   Cum SN 1572 se afla la 7500 de ani lumina (AL) de Terra (multumesc Pintea) ar rezulta ca explozia a avut loc acum 7500 de ani (exact ca mai sus, pentru ca fotonii calatoresc 7500 de ani de acolo pana la noi), dar stati ca nu e bine: explozia a fost deja vazuta acum 400 de ani! Nici o problema 7500+400=7900 de ani. Asadar explozia a avut loc acum 7900 de ani, adica exact cum spunea Pintea can in jurul 6000 i. Cr.

   Haideti sa mai facem o analogie: daca aruncati acum cu o piatra in apa de pe un pod, apa este neperturbata, pentru ca piatra inca nu a ajuns in ea. Va fi numai dupa ce a parcurs distanta intre pod si luciul apei. Podul e explozia, piatra sunt fotonii si apa suntem noi. Din pacate mai rapid decat fotonii fizica teoretica spune ca nimic nu se deplaseaza.

   Daca supernova ar fi avut loc la 4.3 AL de Terra, ar fi avut avantajul ca s-ar fi vazut la 4,3 ani de la producere, dar dezavantajul major ca ar fi distrus sigur viata pe Terra din cauza radiatiilor puternice . Deci sa nu fim nemultumiti ca ea s-a produs la 7500 AL de noi :)
   • 0 (0 voturi)    
    Foarte frumoasa explicatie (Marţi, 9 decembrie 2008, 2:45)

    Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui ALex

    Salut Alex! Foarte frumoasa explicatie. Daca doresti sa te alaturi echipei noastre la StiintaAzi.ro pentru a contribui cu articole sau explicatii acolo, esti binevenit. Tot mai multe licee ni s-au alaturat in parteneriat in ultima vreme, precum si noi voluntari. Impreuna putem realiza mai mult si mai bine, pentru publicul roman, precum realizeaza minunat HotNews ...
   • 0 (0 voturi)    
    daca nu ma insel.... (Luni, 15 decembrie 2008, 17:52)

    muky [anonim] i-a raspuns lui ALex

    ...de la nasterea lui Isus Cristos(e,n.),au trecut peste 2000 de ani,deci daca scadem din 7900-2000=5900 i. d.cr.(asta numai pt. exactitate,fiindca la nivel cosmic nu prea are inportanta un secol).cu stima un pasionat de astronomie ...si nu numai
 • 0 (0 voturi)    
  sfera concentrica (Luni, 8 decembrie 2008, 9:35)

  kafka [anonim]

  totusi, articol mult-mult-mult mai bun, decat "sfera concentrica" si "hidrogenul provine din supernove" a realitatii. :P


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by