Rusia are de gand sa trimita un echipaj uman pe Marte, insa pentru asta va fi nevoie de o noua naveta, propulsata de energie nucleara, urmand ca misiunea propriu-zisa sa aiba loc abia dupa 2035, a spus seful agentiei spatiale ruse, citat de Russia Today. Bugetul agentiei spatiale este mic in comparatie cu SUA si va trebui masiv suplimentat, iar Rusia va incerca sa faca bani si din servicii de turism spatial.

Rusia are planuri mari pentru programul spatialFoto: Reuters

Anatoly Perminov, sef al agentiei ruse Roscosmos, spune ca se doreste trimiterea unui om pe Marte, insa pentru asta este nevoie de o naveta cu totul noua, propulsata de energie nucleara. Daca se gasesc banii necesari, spune el, motorul poate fi gata pana in 2019, naveta va fi construita pana in 2025, iar misiunea ar putea fi realizata dupa 2035.

Perminov spune ca pana pe Marte, calatoria va dura o luna, dar toata aceasta misiune va fi posibila numai daca se vor injecta multe miliarde de ruble in programul spatial rusesc care este in criza si a avut o serie de esecuri in ultimii ani. Ca si comparatie, bugetul NASA este de sase ori mai mare decat cel al rusilor, mai noteaza Russia Today.

Seful agentiei ruse spune ca se va intalni cu cei de la NASA pentru ca proiectul sa fie unul international. El a admis ca programul spatial rus este in criza, fiind subfinantat, a avut esecuri in ultimii ani, iar tehnologia este ramasa in urma fata de America. El spune ca Rusia a ajuns sa se lupte cu China pentru locul doi ca amploare a programului spatial, locul intai fiind ocupat de SUA, la mare distanta.