Centrul European pentru Cercetare Nucleara (CERN) a deschis o ancheta interna dupa difuzarea inregistrarii video care parodiaza sacrificiul uman, filmata aparent in timpul noptii in campusul sau, ceea ce ridica serioase semne de intrebare asupra securitatii celui mai mare laborator stiintific din lume, relateaza AFP.

CERN, vedere de susFoto: CERN

Inregistrarea, postata online in 11 august si vizionata deja de 90.000 de ori, arata mai multe persoane imbracate in sutane negre, cu capetele ascunse de glugi, care participa la un ritual in fata unei statui a zeitei Shiva in curtea privata a Centrului European pentru Cercetare Nucleara, situat la granita franco-elvetiana, nu departe de Geneva.

Scena, luminata de doua torte mari, este filmata de la distanta dintr-un imobil care se inalta chiar langa curte. O femeie care pare sa fie imbracata in alb se lungeste pe sol, fiind aparent injunghiata de un barbat incaltat cu pantofi sport.

"Aceasta inregistrare a fost filmata in incinta noastra, dar fara permisiunea noastra si fara stirea noastra", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a CERN intr-un email.

"CERN nu sprijina acest gen de farsa, care poate genera neintelegeri asupra naturii stiintifice a muncii noastre", a adaugat ea.

Purtatoarea de cuvant a indicat ca a fost deschisa o "ancheta", dar a refuzat sa furnizeze detalii, subliniind doar ca este vorba despre o "problema interna".

Inregistrarea video a fost preluata imediat de situri adepte a teoriei complotului, dintre care unele au dat asigurari ca CERN practica sacrificii rituale.

In afara de ceea ce pare a fi un umor scolaresc, aceasta inregistrare video suscita semne de intrebare cu privire la nivelul de securitate al sitului stiintific.

"CERN primeste in fiecare an mii de utilizatori din lumea intreaga si cateodata unii dintre acestia isi lasa simtul umorului sa mearga prea departe. Asta s-a intamplat si acum", a explicat purtatoarea de cuvant.

Politia cantonului Geneva a declarat pentru AFP ca nicio plangere nu a fost depusa de catre CERN.