Un fizician explica cum acceleratorul de particule de la Geneva a infirmat existenta fantomelor

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 24 februarie 2017, 14:07 Science - Stiinte fundamentale


Large Hadron Collider
Foto: CERN
Acceleratorul de particule de la Geneva ar putea fi unul dintre cele mai impresionante experimente stiintifice din lume de la aceasta data. In Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, protonii sunt accelerati pana la viteze apropiate de viteza lumini si apoi loviti unul de altul. Cercetatori din intreaga lume urmaresc aceste coliziuni subatomice si inregistreaza ce se intampla. Pana acum, au asistat la crearea plasmei quark-gluon (cea mai densa materie care exista in afara gaurilor negre), au gasit dovezi impotriva supersimetriei si au descoperit bosonul Higgs, un rezultat care a fost premiat cu un Nobel pentru fizica.

O buna parte a publicului larg nu este, probabil, la curent cu aceste descoperiri fascinante facute cu ajutorul acceleratorului de particule. Fizica particulelor nu inspira la fel de mult interes ca fantomele, sa spunem, scrie Real Clear Science. Un studiu din 2014 arata ca cel putin 4 din 10 americani cred in existenta fantomelor, iar in cazul britanicilor, procentul se situeaza la 52%, deci circa 5 din 10 oameni.

Un fizician de la LHC spune ca insasi activitatea acceleratorului infirma existenta fantomelor. Brian Cox, Advanced Fellow la Universitatea din Manchester, specializat in fizica particulelor, a explicat acest lucru in emisiunea radio The Infinite Monkey Cage (Cusca de maimute infinita), realizata de BBC Radio 4, care are drept teme stiinta si paranormalul.

"Inainte sa punem prima intrebare, vreau sa fac o declaratie: Nu suntem aici ca sa dezbatem existenta fantomelor pentru ca ele nu exista", spune Cox.

"Daca vrem ca un anumit tipar care poarta informatii despre celulele noastre sa continue (dupa moarte - n.red.) atunci trebuie sa specificam ce mediu poarta acest tipar si cum interactioneaza cu particulele de materie din care este facut corpul nostru. Trebuie, cu alte cuvinte, sa inventam o extensie a Modelului Standard al Fizicii particulelor, care a scapat detectarii in acceleratorul de particule. Este aproape de neconceput la nivelul de energie tipic interactiunii particulelor din corp", a continuat fizicianul.

Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, invitat si el in emisiune, i-a cerut lui Cox sa clarifice aceasta declaratie: "Daca inteleg bine ceea ce tocmai ai spus, ai declarat ca CERN - Centrul European pentru Cercetare Nucleara - a infirmat existenta fantomelor".

"Da", a raspuns Cox.

"As spune ca, daca exista un tip de substanta care ne conduce corpul, care imi fac mainile si picioarele sa se miste, atunci el trebuie sa interactioneze cu particulele din care este facut corpul nostru. Si, avand in vedere ca am facut masuratori de precizie foarte mare ale felurilor in care interactioneaza particulele, atunci afirm ca nu poate exista o sursa de energie care ne conduce corpul", a adaugat Cox.

Cu alte cuvinte, daca ar exista fantome in universul fizic, atunci urmele lor ar fi fost, cu siguranta, detectate de fizicieni. Or nu este cazul.


Citeste mai multe despre   

Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO Reacția unui italian care și-a pierdut numărul la mașină pe o stradă inundată din România 

După zile caniculare vremea a întors foaia în acest sfârşit de săptămână. În Dâmboviţa, mai multe gospodarii şi străzi au fost inundate, iar grindina a distrus grădinile.

28702 vizualizari

 • +5 (39 voturi)    
  Din cer nu cad pietre, iar materia întunecată (Vineri, 24 februarie 2017, 14:18)

  Harald [utilizator]

  înconjoară galaxiile fără a le deforma, deci fără a interacționa cu materia vizibilă, deși tocmai de asta a fost introdusă ipoteza materiei întunecate, pentru a explica niște efecte gravitaționale. La fel, pentru fizicieni eterul trebuia să existe, ca să aibă prin ce se propaga lumina.

  Fizicienii au prostul obicei să dea sentințe în chestiuni insuficient cercetate și se fac de râs cu maxim aplomb, ori de câte ori se dovedește că lumea arată altfel decât credeau ei: din cer chiar cad pietre, eterul nu există, deși lumina se propagă bine-merci, iar materia întunecată probabil nu există nici ea, dacă Erik Verlinde are dreptate cu gravitația lui entropică.
  • +5 (21 voturi)    
   ... (Vineri, 24 februarie 2017, 15:11)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Domnul Harald e specialist si in fizica nucleara. Dupa istorie, economie, geopolitica, aviatie, etc, asta chiar e o bagatela, nu mai mira pe nimeni...
   • +5 (13 voturi)    
    Domnul Harald gândește, nu citează pe alții (Vineri, 24 februarie 2017, 19:11)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

    Orice persoană cu o minimă cultură generală ar trebui să știe ceea ce știe Harald, ăsta era aproximativ nivelul de profesor de liceu ”pe vremea mea”.

    Dacă nu te califici pentru o discuție la nivel de cultură generală, dar faci propagandă pe Hotnews în favoarea fiscalității furibunde și a economiei socialiste, poate ar trebui să te întorci la școală.
    • -5 (15 voturi)    
     harald expert multilateral in mujicie (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 3:03)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     in sovietism, bolsevism, putinism, dughinism si bineinteles in ortodoxie universala.
  • +2 (2 voturi)    
   Iata ca nu are dreptate (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 21:03)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Doua articole recent postate pe arXiv arata ca calculele rezultate din teoria entropica conduce la rezultate eronate in contradictie cu observatiile astronomice.
   Unul din articole:
   Federico Lelli, Stacy S. McGaugh, and James M. Schombert "Testing Verlinde's Emergent Gravity with the Radial Acceleration Relation"(February 14, 2017).
   • +2 (4 voturi)    
    Teoria lui Verlinde mai trebuie rafinată (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 22:55)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Deocamdată e ca evoluționismul pe vremea lui Darwin: ideea de bază e corectă, dar fenomenul în amsamblu e mult mai vast.
   • +1 (5 voturi)    
    poate (Duminică, 26 februarie 2017, 9:27)

    federal [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    ne explică specialistul CERN si cum e cu motorasul ala EMDrive , o gluma de motor care încalcă legea conservării momentului, deoarece este capabil să genereze acțiune mecanică fără să existe un schimb de materie.

    cu "fantoma" asta cum sta treaba?
 • +25 (29 voturi)    
  Ba există (Vineri, 24 februarie 2017, 14:56)

  Maica Reteza [utilizator]

  Cum nu există fantome? Păi, când mă uit la Iliescu, văd fantoma lui Ceaușescu. Când mă uit la Grindeanu, văd fantoma lui Dragnea, clar nu scăpăm de fantome.
 • +12 (18 voturi)    
  stiinta e doar un model (Vineri, 24 februarie 2017, 15:35)

  cladob [utilizator]

  nu realitatea insasi
  • +5 (13 voturi)    
   Spune-i și lui @a.nonim :) (Vineri, 24 februarie 2017, 19:13)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui cladob

   El nu face disctncții din astea subtile :)

   La fel cum nu le face nici fizicianul citat în articol.
 • +7 (11 voturi)    
  La fel si cu astrologia (Vineri, 24 februarie 2017, 16:10)

  4Runner [utilizator]

  Aceeasi demonstratie. Nu exista energie care sa fi scapat analizei oamenilor de stiinta, energie venita de la astre si care sa interactioneze cu corpul uman in vreun fel, orice fel, si mai mult sa ne modeleze personalitatea.
  Doar superstitii antice ale omului primitiv.
  qed
 • +9 (15 voturi)    
  siguranta absoluta (Vineri, 24 februarie 2017, 19:37)

  GabiAlex [utilizator]

  Acum nu mai mult de 120 de ani se declara cu siguranta ca nici un vehicul nu va putea depasi vreodata viteza de 60 km/h. Acum 40 de ani, fizicienii erau siguri ca expansiunea universului incetineste. Acum 200 de ani ar fi fost imposibil sa faci pe vreunul dintre oamenii de stiinta ai vremii sa conceapa ca poti sa ai in timp real o conversatie cu cineva de pe partea cealalta a planetei. Acum 600 de ani nici macar nu se putea concepe o planeta rotunda.

  Tuturor ne place sa emita rezolvari absolute, pentru ca nu ne plac lucrurile pe care nu le intelegem. Totusi, de 100 de ani nu reusim sa ne rezolvam mistere ca experimentul cu fanta dubla, natura materiei intunecate sau existenta/inexistenta cuantelor Planck. Evident, nu putem sa stim ce se intampla la nivelul la care detectoarele noastre nu pot ajunge. Dar ne place sa declaram cu certitudine absoluta ca nu e nimic acolo :)
  • +1 (11 voturi)    
   Nu ştiu de celalalte teorii,... (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 5:12)

   anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

   dar la partea cu "acum 600 de ani nici măcar nu se putea concepe o planeta rotundă", ai luat-o pe-arătură.
   • +7 (9 voturi)    
    S-a lăsat un pic dus de val :) (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 16:05)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui anton_carpati

    Pe vremea lui Columb, orice persoană educată știa că Pământul e rotund, disputa consta doar în circumferința lui (25.000 sau 40.000 km).

    Eratostene calculase corect circumferința Pământului în urmă cu 2.200 de ani, fără măcar să iasă din curtea casei lui. ”Anticii erau băieți sclipitori”, după cum scria undeva Asimov :)

    În lipsa tehnologiei, anticii trebuiau să gândească, Și chiar gândeau pe bune!
  • 0 (4 voturi)    
   Hmm (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 21:16)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

   Experimentul cu fanta dubla nu e mister. Poate pentru tine.
   Ipoteza materiei intunecate e o numai o ipoteza. Existenta materiei intunecate nu a fost demonstrata, nu ai cum cerceta natura ei.
   Toata rezultatele stiintei si tehnologiilor moderne se bazeaza pe mecanica quantica(+QFT+QCD), in care majoritatea observabilelor sunt cuantizate. Ce alta dovada iti mai trebuie pentru existenta cuantelor?
   • +2 (4 voturi)    
    ...demonstrat (Duminică, 26 februarie 2017, 7:59)

    GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Experimentul cu fanta dubla este explicat prin ipoteza ca universul capata forma cand ne uitam la el. Asta pare mai plauzibil decat fantomele ? :)

    Un experiment devenit recent posibil demonstreaza ca cuanta Planck nu exista, sau cel putin nu e atat de universala pe cat o stipuleaza mecanica cuantica a fi. http://www.livescience.com/34180-gamma-ray-photons-quantum-spacetime.html
    Care sunt "toate tehnologiile moderne" care se bazeaza pe teoria cuantica ?

    Existenta materiei intunecate nu poate fi cercetata - exact ce spuneam despre "ceea ce exista dincolo de limitele detectoarelor noastre".

    In privinta sfericitatii planetei. imi cer scuze, m-am gandit initial la heliocentrism dar am scris despre altceva :)
 • +4 (4 voturi)    
  Fizica moderna a demonstrat (Vineri, 24 februarie 2017, 20:41)

  Setalcott [utilizator]

  Nu exista fantome, dar intreg universul e o fantoma.

  http://www.smithsonianmag.com/science/what-universe-real-physics-has-some-mind-bending-answers-180952699/
 • +7 (7 voturi)    
  Two down, one to go (Vineri, 24 februarie 2017, 22:37)

  Trojan.H [utilizator]

  Am descoperit bosonul Higgs si absenta fantomelor.
  A mai ramas dosarul Bechtel.
 • +1 (9 voturi)    
  domnul fizician (Vineri, 24 februarie 2017, 22:56)

  Sasul70 [utilizator]

  limiteaza totul la ce se poate masura si detecta cu metodele fizicii clasice, a celei cuantice s.a.m.d. Dar uita ca mai exista si alte lucruri care nu se pot masura nici cu cele mai sofisticate aparate. Bucuria, tristetea, empatia, antipatia, telepatia... si acestea nu exista, numai ca domnii fizicieni nu le pot masura? Si sa negi tot supranaturalul din cauza ca aparatele acelea nu iti indica nimic... poate chiar nu exista fantome, dar demonstratia asta cu LHC chiar schioapata.
  • -1 (7 voturi)    
   Bucuria, tristetea, empatia... (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 20:58)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Sasul70

   adica nivelul de endorfina, oxitocina...se poate masura cu exactitate.
   • +1 (3 voturi)    
    da :)) (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 23:53)

    anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    aparent d-l nu ştie că se prescriu reţete pentru aşa ceva.
 • +3 (5 voturi)    
  OTV (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 13:55)

  GigelStrainu [utilizator]

  si cand imi aduc aminte ca televizorul vecinilor mergea zi si noapte pe otv doar doar sa vada fantoma care bantuia casa.....
 • +1 (3 voturi)    
  nu demult oamenii credeau (Luni, 27 februarie 2017, 0:42)

  clint [utilizator]

  ca daca Dumnezeu voia sa zburam ne-ar fi dat aripi... Uite ca azi zburam contrar a ceea ce a zis Biserica si nu numai, Anumite academii de renume spuneau ca un corp cu densitate mai mare ca aerul nu poate zbura...

  Va las sa va ganditi la celelalte minuni de neconceput in urma cu 100-200 de ani, oferite incet-incet de stiinta.

  Minunile sunt posibile cu ajutorul cunoasterii. Newton a descoperit mecanica clasica si apoi am descoperit ca e doar un caz particular al unei teorii mai mari...
  Particulele care pareau indivizibile azi sunt alcatuite din particule mai mici, samd...
  Eu zic ca este loc pentru mullte alte descoperiri sau minuni, tot ce ne trebuie este sa credem in stiinta nu in ce spun oamenii de stiinta :)


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version