Șase ani după descoperirea bosonului lui Higgs, fizicienii au anunțat marți că au reușit să observe în sfârșit dezintegrarea acestei particule fundamentale, cară dă masă pentru numeroase alte particule, într-o pereche de mici particule, "quarks bottom", scrie AFP.

CERN: Globul de Stiinta si Inovatie din GenevaFoto: cds.cern.ch

Acest rezultat a fost obținut grație marelui accelerator de particule LHC al CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare), cu sediul la Geneva.

Descoperirea experimentală în 2012 a bosonului lui Higgs, a cărui existență fusese prezisă în 1964, a fost recompensată cu atribuirea, anul viitor, a premiului Nobel pentru fizică pentru François Englert (Belgia) și Peter Higgs (Marea Britanie).

Bosonul lui Higgs este considerat cheia de boltă a modelului standard al fizicii particulelor, care definește structura fundamentală a materiei.

Acest model teoretic, elaborat în a doua jumătate a secolului XX, prezice printre altele că în 60% din cazuri bosonul lui Higgs se descompune într-o pereche de quarks bottom (sau quarks b).

Quarcii sunt și ei particule fundamentale, de șase tipuri: cel mai greu este quark top (quark t), urmat de quark bottom.

Era "crucial să confirmăm sau să infirmăm această predicție" a Modelului standard în ceea ce privește dezintegrarea bosonului lui Higgs în quarks b, subliniază CERN, într-un comunicat.