Cercetători israelieni au prezentat luni, la Tel-Aviv, un prototip de inimă umană printat în 3D pornind de la țesuturi umane, un avans "major" în tratarea bolilor cardiovasculare și prevenirea respingerii grefelor, scrie AFP.

Bolile de inimaFoto: Google

Oamenii de știință de la Universitatea din Tel-Aviv au prezentat presei o inimă inertă, de mărimea unei cireșe, scufundată într-un lichid.

"Este pentru prima oară când este imprimată o inimă în integralitatea sa, cu celule și cu vasele sanguine, este de asemenea pentru prima oară când este folosită materie și celule provenite de la un pacient", a spus unul dintre cercetători, profesorul Tal Dvir, care a condus studiile.

Oamenii de știință au mai reușit să producă structura unei inimi în trecut, dar cu elemente sintetice sau naturale, nu provenind de la un pacient, cu riscul unei reacții imunitare a corpului, a spus el într-un laborator al Universității din Tel Aviv.

Într-un articol publicat de revista Advanced Science, autorii studiului spun că au conceput un proces care permite nu doar producerea, pornind de la celule prelevate din țesutul pacientului, a hidrogelului folosit pentru a modela ”peticele” cardiace vascularizate perfect compatibile cu primitorul, dar de asemenea a întregii structuri celulare cu principalele sale vase, ca niște inimi.

Cu toate acestea, ”dacă imprimarea 3D este văzută ca o abordare promițătoare pentru conceperea organelor în integralitatea lor, rămân în continuare mai multe dificultăți”, au notat ei.

În acest stadiu, inima 3D produsă Universitatea din Tel Aviv este dimensionată pentru un iepure, dar profesorii spun că inimi mai mari pentru oameni pot fi produse folosindu-se aceeași tehnologie.

Pasul următor, spun cercetătorii, este să învețe inimile să se comporte ca inimile umane. Mai întâi ei le vor transplanta în animale și evemtual oamenilor. Speranța este ca în ”10 ani, să fie imprimante de organe în cele mai bune spitale din lume, iar aceste proceduri vor fi conduse în mod curent”, spune Dvir, potrivit Jerusalim Post.