Un mic pas spre Sfântul Graal al energiilor regenerabile, fuziunea nucleară: China a realizat o temperatură record de 100 de milioane de grade

de R.M.     HotNews.ro
Duminică, 28 aprilie 2019, 13:20 Science - Stiinte fundamentale


Soarele artificial al Chinei
Foto: Captura Twitter
Un gigant de oțel în formă de hamburger, dominat de drapelul roșu cu cinci stele. În acest decor de science-fiction, China a reușit o nouă premieră mondială: o temperatură de 100 de milioane de grade, un mic pas spre fuziunea nucleară, Sfântul Graal al energiilor regenerablie, scrie AFP.

Temperatura record pe care reactorul chinez a atins-o în noiembrie reprezintă de șase ori căldura produsă în centrul Soarelui.

Acest "Experimental Advanced Superconducting Tokamak" este mai cunoscut sub acronimul englez "EAST".

Tokamak, o cameră de confinare magnetică concepută inițial în URSS, generează o căldură fenomenală cu scopul de a topi nucleele atomice.

Această "fuziune" nucleară (al cărei principiu a fost deja utilizat pentru explodarea bombelor H) nu trebuie confundată cu "fisiunea" utilizată în cadrul centralelor atomice clasice.

Fuziunea nucleară este considerată energia viitorului deoarece este practic infinită, ca cea a Soarelui, și nu produce deșeuri sau gaze cu efect de seră.

"Cu această mașină, sperăm să aducem contribuția Chinei la utilizarea fuziunii nucleare de către umanitate", a afirmat Song Yuntao, unul dintre responsabilii proiectului reactorului experimental.

150 de milioane de grade


Dificultatea constă în menținerea acestor temperaturi de infern de manieră durabilă, în materiale rezistente. Iar toate astea au un cost. La peste 12 ani de la lansare, bugetul proiectului european Iter, spre exemplu, este evaluat la aproape 20 de miliarde de dolari.

La Hefei, reactorul tronează în interiorul unei structuri de beton și este legat de cabluri și conducte la un evantai de instrumente de măsură și alte echipamente, un decor care aduce aminte de spițele unei roți de bicicletă.

Studiile legate de fuziunea nucleară nu sunt chiar atât de recente. Proiectul Jet, din Marea Britanie, este în prezent cel mai vast și mai puternic tokamak construit vreodată.

Alte camere de confinare magnetică, unele scoase deja din serviciu, au fost construite în Statele Unite, în Japonia și în Coreea de Sud, uneori cu rezultate globale superioare celor de la EAST, spune Wu Songtao, inginer la Iter.

"EAST a atins 100 de milioane de grade doar în centrul mașinii iar temperaturile au fost mult mai slabe în afara nucleului central. Acești parametri sunt încă foarte departe de cele așteptate pentru Iter", arată el.

Reactorul în construcție de la Saint-Paul-lès-Durance, care va fi de zece ori mai mare decât predecesorii săi, ar urma să permită atingerea temperaturii de 150 de milioane de grade. Primele teste nu sunt așteptate înainte de 2025.

Costuri astronomice


China are ambiția să construiască un alt reactor pentru fuziune nucleară care, spre deosebire de EAST, va fi legat la rețeaua electrică, pe care ar putea începe să o alimenteze "spre 2040 sau 2050", după terminarea lucrărilor, în 2030, potrivit lui Song Yuntao.

Bugetul prevăzut pentru această fază post-Iter: 6 miliarde de yuani (800 milioane euro).

Din cauza costurilor astronomice, "fuziunea nu este un lucru pe care un stat îl poate realiza singur", arată Song. "Ca și pentru Iter, popoarele lumii întregi trebuie să lucreze împreună."

Iter este un proiect internațional de cercetare a fuziunii nucleare la care participă Uniunea Europeană, India, Japonia, China, Rusia, Coreea de Sud și Statele Unite.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11811 vizualizari

 • -16 (22 voturi)    
  cum ? (Duminică, 28 aprilie 2019, 13:38)

  codrean [utilizator]

  Fuziunea sau FISIUNEA ? Despre ce vorbim ?
  • +13 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 28 aprilie 2019, 13:57)

   [anonim] i-a raspuns lui codrean

  • +8 (8 voturi)    
   Greu (Duminică, 28 aprilie 2019, 22:50)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Fisiune - spargerea atomului, rezulta 2 atomi mai mici plus energie - vezi cum functioneaza bombele atomice
   Fuziunea - unirea a doi atomi mici, rezulta un atom mai mare plus energie - vezi cum functioneaza soarele/stelele
 • +4 (28 voturi)    
  Song Yuntao: (Duminică, 28 aprilie 2019, 13:58)

  Rahan5 [utilizator]

  ,,Popoarele trebuie sa lucreze impreuna":

  Reteta chinezesca:
  1) Se ia cateve mii de etnci uiguri si se baga in lagare.
  2) Se anexeaza Tibetul
  3) Se adauga Licentele Tehnologice piratate din Occident.
  4) Se ameninta Taiwanul.
  5 ) Se ameninta cu blocarea maritima a Culoarelor de Trafic Naval International din Marea Chinei de Sud.
  ( Xi Jin Ping zice ca numele de ,,Marea Chinei" inseamna ca ar putea apartine Chinei efectiv ca teritoriu . :-)))))) ). Se preface ca nu intelege ca ,,Marea Chinei de Sud inseamna istoric ,,Marea de langa China de Sud" si nu ca apartinand efectiv Chinei.
  5) Se amesteca bine si se baga la cuptorul Tokamak.
  6) Se scoate de la cuptor rezultatul:

  Song Yuntao: ,,Cu această mașină, sperăm să aducem contribuția Chinei la utilizarea fuziunii nucleare de către umanitate" :-))
  • -9 (17 voturi)    
   aha (Duminică, 28 aprilie 2019, 14:41)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Un fel de doctrina Monroe. Pana si pe asta au copiat-o de la americani
   • +6 (14 voturi)    
    Nu e doctrina Monroe. (Duminică, 28 aprilie 2019, 15:56)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Monroe nu a sustinut blocarea traficului Oceanic in marile din apropierea SUA.
    In realitate este doctrina ,,milardului de chinezi deveniti tupeisti datorita banilor proveniti din vanzarea de chinezarii" in genul:
    ,,suntem multi, acum avem bani, adica facem ce vrem".
    • 0 (10 voturi)    
     really? (Duminică, 28 aprilie 2019, 19:27)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Credeam ca doctrina Monroe se refera la "ce e langa mine e al MEU"
     • -4 (10 voturi)    
      credeai prost ce credeai (Duminică, 28 aprilie 2019, 20:30)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      .
      • +1 (9 voturi)    
       :)))) (Duminică, 28 aprilie 2019, 21:49)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       "."
       Cam la asta se rezuma argumentele tale inteligente si de mare valoare. Misto modalitate de a-ti exprima "."-ul de vedere. Foarte elaborata, pe masura valorii intrinseci si extrinseci, a unei forme fara fond, izvorata din sinergia neantului cu abisul din space, the final frontier.
       • +2 (8 voturi)    
        ma adaptez interlocutorului (Duminică, 28 aprilie 2019, 22:25)

        AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        The Monroe Doctrine was a United States policy of opposing European colonialism in the Americas beginning in 1823. It stated that further efforts by European nations to take control of any independent state in North or South America would be viewed as "the manifestation of an unfriendly disposition toward the United States."[1] At the same time, the doctrine noted that the U.S. would recognize and not interfere with existing European colonies nor meddle in the internal concerns of European countries.
        Daca pentru tine asta insemana " ce e langa mine e al MEU" si e o scuza pentru actiunile Rusiei sau Chinei atunci si raspunsul meu e corect.
        • +3 (7 voturi)    
         yeah, right (Duminică, 28 aprilie 2019, 23:44)

         Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

         "No, I think it's separate [comparing Venezuela to Saudi Arabia]. In this administration, we're not afraid to use the word Monroe Doctrine. This is a country in our hemisphere. It's been the objective of American presidents going back to [President] Ronald Reagan to have a completely democratic hemisphere," Bolton told CNN's Jake Tapper.

         Cam asta e doctrina Monroe in zilele noastre. Ce ziceai?
       • -2 (6 voturi)    
        nevermind (Duminică, 28 aprilie 2019, 22:57)

        NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        vrei sa arati ca esti destept? taci!
     • +3 (5 voturi)    
      nevermaind (Duminică, 28 aprilie 2019, 22:56)

      NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      esti pe langa subiect cam des
     • +1 (3 voturi)    
      Excelent! Iata, ati promovat o teorie... (Luni, 29 aprilie 2019, 7:22)

      Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      ...a aproximatiilor succesive, care, spre diferenta de cea apartinand matematicianului Lagrange, permite instapanirea intregului Glob Pamantesc si, in continuare a Sistemului Solar, etc.
      Totul depinde de cine isi asuma initiativa primul si, nu mai putin important, de capabilitatea ocuparii si mentinerii fizice a teritoriilor reclamate.
      • +1 (3 voturi)    
       :) (Luni, 29 aprilie 2019, 18:00)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

       Golan Heights included? :D
  • -3 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 28 aprilie 2019, 15:26)

   [anonim] i-a raspuns lui Rahan5

  • +4 (8 voturi)    
   Ormuz? (Luni, 29 aprilie 2019, 10:43)

   Anjo [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Nu sunt un chinez mic si doritor de putere. Dar cand citesc comentariul de mai sus vad ultimele actiuni ale administratiei americane. Interzicerea importurilor de petrol iranian. Totul frumos pana acum. Dar cu ce drept un stat care nu prea are ce cauta in acea zona a globului impune unor state (cu unele chiar nu prea are/mai are raporturi de prietenie) sa nu mai cumpere petrol de la o terta tara. Cu dreptul celui mai tare? Ca dezvolta arme? Pai nu sunt singurii. De ce nu latra la fel de tare si la adresa Rusiei sau Chinei? Sanctiuni economice. Acest mascarici care momentan conduce SUA nu realizeaza ca economia globala nu prea e la fel ca tipul de economie cu care este el obisnuit. Cu hoteluri si cladiri de birouri. Cat despre licente tehnologice furate, sa nu uitam ca in acest secol 21 noi utilizam sa ne aparam o tehnologie furata de la chinezi si ma refer la praful de pusca, multa vreme ne-am imbracat cu matase, care la fel a fost furata de la chinezi, ne consemnam istoria, tratatele si alte porcarii pe hartie care a aparut tot in China si lista mai poate continua. Asta se numeste globalizare a tehnologiei. Prevad multe minusuri la acest comentariu, dar adevarul trebuie acceptat asa cum este el. Urat sau frumos. In momentul de fata, SUA este acel "bully" din scoala care incearca sa ascunda propriile slabiciuni si frustari sub o perdea de agresivitate. Pentru o tara ca in istoria ei a fost pasnica sub 20 de ani, sa vorbesti de pace este jenant.
   • -2 (4 voturi)    
    Tataie, bati campii ! (Luni, 29 aprilie 2019, 12:45)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

    ,,............Dar cand citesc comentariul de mai sus vad ultimele actiuni ale administratiei americane. Interzicerea importurilor de petrol iranian. Totul frumos pana acum........."

    Unde vezi ca SUA au interzis importul de petrol iranian?

    Cand prima echipa de puscasi marini o sa coboare din elicoptere pe puntea vasului iranian sau strain incarcat cu petrol, iar petrolierul o sa sara in aer din ordinul Capitanului pentru a evita capturarea, abia atunci se poate spune ca SUA au interzis importurile de petrol iranian.
    SUA pune sanctiuni economice statelor care cumpara petrol iranian. Asta este alta poveste.
    Orice stat poate pune sanctiuni catre orice alt stat. Atacurile militare asupra petrolierelor inseamna Razboi si sunt alta poveste.
    • +1 (3 voturi)    
     Te inseli (Luni, 29 aprilie 2019, 13:40)

     Anjo [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Revenim la acel Bully. Donnie the Bully ameninta pe toti prietenii lui Carlos, Vania si Mehmet ca daca se mai joaca cu ei le umfla ochii, le pune interdictie in scoala si alte nastrusnicii. Donnie the Bully nu ameninta direct pe cei 3 ci indirect. Urmarind piata petrolului din ultimii ani observam o "distrugere" a unui membru fondator OPEC (Venezuela), sanctiuni economice la adresa unui alt mare exportator de petrol si gaze (Rusia) precum si o crestere a sanctiunilor economice la adresa unui alt stat membru fondator OPEC (Iran). Si toate aceste actiuni au la origine un singur vinovat. SUA. Si un singur castigator direct in persoana statului Arabia Saudita. Problema este ca sauditii sunt printre cei mai activi la incalcarea drepturilor omului si in paralel tocmai poarta un razboi complet ilegal prin Yemen si unde crimele de razboi sunt la ordinea zilei. Dar marile democratii nu sunt interesate sau sunt oarbe la aceste aspecte. Ca daca se supara nenea rege Salman si taie "bobinetul de titei" moare economia globala. Dar citind doar fluxul de stiri CNN sau NBC le stim pe toate...
     Iar "Orice stat poate pune sanctiuni catre orice alt stat. Atacurile militare asupra petrolierelor inseamna Razboi si sunt alta poveste." este fals. Ceea ce face SUA sunt amenintari la pacea globala. Pentru ca nu face decat sa latre la cateva mari puteri care intamplator au si arsenal nuclear. Nu miroase urat toata povestea asta si pe la tine pe acolo?
     • 0 (4 voturi)    
      Am citit conceptia (Luni, 29 aprilie 2019, 14:27)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

      ta despre ,,sanctiuni" etc. si consider ca bati campii.
      Tu vezi prea interdependent relatile dintre sate si asta este anti-democartic. Probabil si tu ai o gandire anti-democartica.
      (in genul: toata Lumea e responsabila de bunastarea comerciala a unora)
      Repet inca o data : Orice stat are dreptul sa aplice sanctiuni economice asupra oricarui alt stat.
      Iar acel stat cu sanctiuni are dreptul sa se asocieze cu alte sate sanctionate de SUA pentru continuarea comertului. Probabil sintgma asta depaseste acceptiunea ta de gandire.

      Asta arata nevolnicie din partea ta. Adica nu esti in stare sa depasesti Sanctiunile SUA prin colaborarea comerciala cu alte state sanctionate. Adica vrei pret maximal la produse si continuarea comertului cu orice pret cu SUA si statele asociate SUA care platesc mai bine. E o directie care te va duce spre pierzenie. Sper ca intr-o zi sa-ti dai seama.
      • +1 (3 voturi)    
       Nu intelegi (Luni, 29 aprilie 2019, 16:29)

       Anjo [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

       Democratie vine de la demos(popor) si kratos (putere). Cu alte cuvinte puterea poporului. Romanii au preluat ideea si au modificat-o introducand in ecuatie si alesii (senatul). Diferenta intre alesii atenieni si cei romani era grecii erau alesi pentru o perioada de timp limitata iar romanii erau alesi pe viata si de asemeni erau senatorii eru de diferite ranguri. Asta a fost o paranteza care spera sa corecteze conceptia ta despre democratie. Revenind la contextul economic voi incerca sa raspund punctual.
       1. "Orice stat are dreptul sa aplice sanctiuni economice asupra oricarui alt stat.
       Iar acel stat cu sanctiuni are dreptul sa se asocieze cu alte sate sanctionate de SUA pentru continuarea comertului."
       SUA ameninta cu sanctiuni economice pe cei care vor continua sa importe titei de la Iran. O parte din cei amenintati sunt aliati NATO sau aliati SUA. Si aici ma refer la Turcia, India, Japonia. Poti verifica cu ajutorul lui Google. Cu alte cuvinte, SUA, printr-o pozitie dominanta incearca sa interfereze cu politicile economice ale unui alt stat, sa ii dicteze de unde are voie si poate sa importe materii prime. Nu prea este democratic. Cred ca aici e doar dreptul celui care se crede mai tare. Repet. Nimeni nu are dreptul sa imi dicteze mie de unde sa imi fac cumparaturile.
       2. "Orice stat are dreptul sa aplice sanctiuni economice asupra oricarui alt stat.
       Iar acel stat cu sanctiuni are dreptul sa se asocieze cu alte sate sanctionate de SUA pentru continuarea comertului."
       Nu are rost sa discut aici pentru ca esti complet pe langa subiect. Eu discutam strict de sanctiunile cu care ameninta SUA statele care vor continua sa importe petrolul iranian. Uite aici un link: https://edition.cnn.com/2019/04/22/politics/trump-administration-iranian-oil-sanction-waiver/index.html?utm_term=image&utm_source=twCNNp&utm_content=2019-04-22T13%3A05%3A05&utm_medium=social&fbclid=IwAR1EFaugCyyj9_ppXMm9C862PGMfoLSrQAg4mnUmHMJaEuaBpZgBAq_r--g
       - va continua -
       • -1 (3 voturi)    
        Eu sunt perfect pe (Luni, 29 aprilie 2019, 19:34)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

        subiect !!!. Tu bati campii !

        ,,.........esti complet pe langa subiect. Eu discutam strict de sanctiunile cu care ameninta SUA statele care vor continua sa importe petrolul iranian".......

        Intelege ca SUA deocamdata nu a amenitat pe nimeni. Amenintare economica nu e amenintare militara.

        Exemplu:
        Daca un taran (SUA) vinde o gaini ieftine (tehnologie + deschidere de piata in SUA) catre o retea de alti 3 vecini (tari europene, Japonia etc).
        Taranul dusman cu tine (politicienii englezi si evrei din Senatul si Congresul SUA) nu e obligat sa-ti vanda tie nimic (Iran) (avioane de pasageri / armament- Sanctiuni Directe), chiar daca tu dai mai multi bani pe gaini decat orcine.

        Iar taranul ala dusman cu tine are dreptul sa propuna retelei de 3 vecini (carora le vinde gaini) ca nu o sa le mai vanda in viitor gaini lor decat daca cei 3 vecini nu mai cumpara curcani (petrol, curmale, lana de Angora ) de la tine. Chiar si daca tu vinzi curcanii foarte ieftin.

        Asta te deranjeaza pe tine. Si asta e nevolnicia ta.
        Nu vrei sa propui Japoniei / tari europene o afacere mai buna cu gaini si curcani numai cu tine si alte state sanctionate de SUA.
        Incerca si tu sa vinzi curcanii petrolul in alte parti: Rusia, China, Venezuela, care o sa-l revinda in Argentina etc., Cuba, Tari Africane etc. chiar si la 3/4 din pret.
        Adica sa depasesti inconvenientul lor ca ei o sa intre la randul lor in Sanctiuni fata de SUA.
        Repet ca tu nu esti la nivelul sa intelegi acest lucru.
        Sper ca peste cativa ani o sa intelegi.
     • -1 (3 voturi)    
      urmarind piata petrolului observam ca (Luni, 29 aprilie 2019, 19:40)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

      1. Venezuela s-a autodistrus din cauza comunistilor si a nationalizarii industriei petroliere
      2. Rusia este sub sanctiuni din cauza Crimeei si nu a petrolului.
      3. Iranul este un exportator net de terorism si mai putin de petrol.
      Dar dupa tine Bully e Trump nu soferul Maduro, KGB-stul Putin si barbosii de la Teheran. Aia sunt niste fetite cu chibrituri.
      • 0 (2 voturi)    
       Un fel de raspuns (Marţi, 30 aprilie 2019, 15:23)

       Anjo [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       Iar SUA exporta democratie en-gros cu bonus la livrare de firme capusa gen Bechtel.
       Arabia Saudita este un model de respectare a drepturilor omului. Cand a aparut HWR, ei s-au inspirat din cartile Wahabite si din regulamentele politiei religioase Mutaween.
       Despre pârciurile din NATO, numai de bine. Este un nene mai la sud de noi care ce viseaza noaptea aresteaza ziua. Model de democratie si el. Pe insulita aia de a dominat lumea pana acu vreo 60 de ani deja nici ei nu stiu ce se intampla iar in stalpul credintei europene, urmasii lui Charlemagne nu mai spun Hristos a Inviat ci spun un simplu Eid Mubarak.
 • -2 (18 voturi)    
  l au piratat si pe asta (Duminică, 28 aprilie 2019, 14:32)

  Kosmos [utilizator]

  Sunt la nevelul o am mai mare si mai groasa de parca asta ar fi ideea..Daca nu piratau mentineau temperatura aia cateva minute .. dar nu pot pt ca nu au brains destul
  • +1 (11 voturi)    
   Ce nu au? (Duminică, 28 aprilie 2019, 21:48)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Luminează-ne, chiparosule.
   • +1 (7 voturi)    
    mergi la scoala (Luni, 29 aprilie 2019, 10:48)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui prec

    si inavata a citi..
    Lumea biznisului ar trebui sa evite China, mai ales ca detin lagare de munca precum nazistii..
    Dar se pare ca sunt f multi agarici ca tine care profita de mana de lucru ieftina fac evaqziune si importa masiv din China pt profituri uriase..
    Toti colosii de la Amazon , Microsoft ar trebui trasi la raspundere pt evaziune


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by