​Au trecut zece ani! CERN a confirmat pe 4 iulie 2012 că experimentele făcute în uriașul accelerator de particule LHC au dus la descoperirea unei noi particule subatomice „care este în concordanță cu teoria bosonului Higgs”. Analizele ulterioare ale datelor au arătat că, într-adevăr, era vorba despre căutatul boson. Fizicianul scoțian Peter Higgs are 93 de ani și a postulat în 1964 existența particulei care-i poartă numele.

Fizicianul Peter HiggsFoto: Reuters

Trebuie spus că acceleratorul de particule LHC de lângă Geneva a fost închis în decembrie 2018 pentru modernizări semnificative și a fost repornit în aprilie acest an. Pot fi adunate și analizate cantități mai mari de date, și pot fi generate și mai multe coliziuni. Marea speranță a cercetărilor este că vor putea fi descoperite noi particule subatomice și dacă acestea chiar vor fi găsite, va porni cea mai mare revoluție a descoperirilor din ultimii 100 de ani în fizica particulelor.

Acceleratorul LHC a fost denumit „o catedrală a științei” și se găsește la 100 de metri sub pământ. Sunt patru detectoare mari, iar cel mai cunoscut este Atlas, de 46 metri lungime și 25 m înălțime. Fiecare dintre cele patru detectoare realizează experimente diferite.

Să revenim însă la ce s-a întâmplat acum zece ani.

La Geneva, CERN a prezentat în iulie 2012, într-o conferință ce a stârnit un interes enorm, noile descoperiri, și spunea că suntem în fața unui moment epocal.

.

Echipa care a lucrat cu detectorul CMS a anunțat atunci descoperirea unei noi particule ce cântărește 125.3 gigaelectronvolți (GeV), fiind de 133 de ori mai grea decât protonul din centrul fiecărui atom. Datele arătau clar că particula există și validările ulterioare au arătat că, într-adevăr, era vorba de râvnitul boson Higgs.

Peter Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013. „"Cum mă simt? Ei bine, sunt încântat și mai degrabă ușurat, într-un fel, că s-a terminat. A fost nevoie de mult timp", a mărturisit Higgs, în octombrie 2013. Și chiar a fost nevoie de mult timp: 48 de ani.

Fizicianul britanic Peter Higgs s-a născut la Newcastle în 1929 și a postulat în 1964 existența bosonului care îi poartă numele și care oferă masă celorlalte particule. El ar împiedica mișcarea acestora, ca și cum aceste particule ar fi prinse în câmpul său.