Picturi descoperite in 1970 in pestera Nerja din sudul Spaniei ar putea constitui cele mai vechi opere de arta din lume, considera o echipa de cercetare interdisciplinara care a analizat aceste opere, scrie cotidianul El Mundo, citat de Slate.fr.

"Sase picturi din grota Nerja (Malaga) reprezentand mai multe foci ar putea avea o vechime de cel putin 42.000 de ani, ceea ce le plaseaza drept unele dintre cele mai vechi opere de arta ale umanitatii. Intre altele, importanta antropologica a acestei descoperiri ar putea fi si mai mare deoarece aceste picturi nu ar fi fost facute de Homo sapiens, ci de oamenii de Neanderthal, potrivit mai multor experti", scrie El Mundo.

Cotidianul califica descoperirea drept o "bomba academica", deoarece pana in prezent se considera ca doar Homo sapiens, din care descind oamenii, ar fi avut simtul frumosului si al culturii, spre deosebire de neanderthalieni.

Expertii au facut aceste supozitii gratie urmelor de carbune descoperite nu departe de picturi.

"Aceste resturi de carbune ar fi legate de iluminarea picturilor, or pentru realizarea acestora, ceea ce sugereaza ca ar putea fi mai vechi si ca aceasta data ar corespunde neanderthalienilor, ceea ce deschide o perspectiva incredibila".

Aceasta descoperire pune in discutie ideea unei dominante a omului modern asupra omului de Neanderthal si faptul ca arta ar fi specifica Homo sapiens, scrie site-ul Publico.

"A dovedi ca aceste opere au fost pictate de Neanderthalieni ar demonstra ca aceasta specie cunostea arta lucru care, pentru moment, ramane rezerva pentru Homo sapiens".

Proiectul interdisciplinar, care are drept scop imbunatatirea conservarii pesterii Nerja, si care urmeaza a se incheia in 2013, este pentru moment paralizat de lipsa de finantare.

"Cercetatorii cred ca aceasta pestera, una dintre ultimele parti din Europa de Sud unde Neanderthalienii au gasit refugiu, ar putea fi cheia descifrarii disparitiei acestei specii".