Cele mai vechi urma de pasi umani descoperite in afara continentului african au fost observate pe coasta de est a Angliei, a anuntat vineri la British Museum din Londra echipa de cercetatori, citata de France Presse.

Vechi de 800.000 de ani, urmele, de adulti si copii, au fost gasite pe malul marii, la Happisburgh, impregnate in noroiul unui vechi estuar.

Exista doar doua situri mai vechi, ambele situate in Africa: la Laetoli in Tanzania, unde au fost descoperite urme datand de 3,5 milioane de ani si la Koobi Fora in Kenya (1,5 milioane de ani).

"Este o descoperire exceptional de rara", a subliniat Nick Ashton, de la British Museum, care a condus cercetarile, in cooperare cu National History Museum si Queen Mary University din Londra.

Aceeasi echipa a adus la lumina zilei pietre cioplite si fosile de mamut pe acest sit, in urma cu mai multi ani.

Cercetatorii au descoperit urmele de pasi in conditii de maree joasa si s-au grabit sa le fotografieze cat mai repede, inainte ca marea sa nu le stearga.

Ulterior, au reconstruit clisee 3D pe care au identificat urme de adulti si amprente mai mici, apartinand probabil unor copii.

"Este evident o celula familiala mai degraba decat un grup de vanatori", a declarat Ashton, care a apreciat ca acesti stramosi aveau o inaltime intre 90 cm si peste 1 metru 70.

Dar identitatea exacta a celor care au lasat aceste urme ramane necunoscuta. Potrivit lui Chris Stringer de la Natural History Museum, ar putea apartine speciei "Homo antecessor", ale caror urme au fost regasite in Atapuerca in Spania.