O specie de balene necunoscuta pana acum ar putea inota in apele inghetate ale Antarcticii, noteaza BBC World. Oamenii de stiinta au inregistrat in aceasta zona un cantec de balena unic, pe care nu il pot identifica.

Balena cu cioc BlainvilleFoto: NOAA

Dovezile care sa sustina varianta unei noi specii sunt putine. Cantecul ar putea partine uneia dintre putinele specii cunoscute de balene cu cioc.

Semnalul are insa o structura care nu se potriveste tocmai perfect cel al speciilor cunoscute de balene cu cioc, lasand deschisa posibilitatea ca el sa apartina unei specii necunoscute.

Desi balenele cu cioc reprezinta a doua familie de cetacee (un grup format din balene si delfini) ca marime, acestea sunt poate unele dintre cele mai putin cunoscute mamifere de dimensiuni mari.

Anul trecut a fost confirmata existenta unei noi specii de balena cu cioc, balena Deraniyagala, ajungandu-se astfel la 22.

Balenele cu cioc sunt foarte evazive, se scufunda la mari adancimi si petrec foarte putin timp la suprafata. Prin urmare, sunt greu de reperat. Cu toate acestea, ele produc sunete unice pe care le folosesc pentru a se orienta in adancuri, sunete pe care cercetatorii le pot folosi pentru a le urmari si a le inregistra miscarile.

Cantecul nou, cunoscut drept semnalul Antarctic BW29, a fost inregistrat intr-o zona apropiata de insulele sudice ale arhipelagului Orkney, insulele sudice ale arhipelagului Shetland si Peninsula Antarctica.

Semnalul Antarctic BW29 a fost inregistrat de peste 1000 de ori, in 14 ocazii diferite, si este unic in ceea ce priveste tipul de sunete care compun cantecul, a aratat echipa de cecetatori intr-un studiu publicat in Journal of Marine Mammal Science.