Intr-una din cele mai putin explorate medii naturale din lume - Padurea Bili din nordul Republicii Democrate Congo - traieste un grup de chimpanzei de talie mare ce dovedesc un numar de cacacteristici si comportamente foarte stranii, scrie Scienceheathen.com. Cercetatorii noteaza existenta unor primate, "combinatie intre cimpanzei si gorile", de talie mare ce vaneaza lei si leoparzi.

Primate BiliFoto: Colaj foto

In folclorul local se vorbeste despre niste creaturi asemanatoare maimutelor, masive, ce vaneaza lei, pescuiesc si - dupa spusele localnicilor - urla la luna. Multi dintre vanatorii locului au mentionat un animal ce arata precum o combinatie dintre un cimpanzeu si o gorila - un animal ce aparent, conform vanatorilor, e imun la sagetile veninoase.

Unul dintre primii cercetatori ce s-au apropiat vreodata de maimutele Bili - imediat dupa ce razboiul civil din Congo s-a incheiat, in 2003 - a fost Shelly Williams, specialista in comportamentul primatelor. Williams a descris experienta spunand ca "atunci cand a auzit zgomotele in copaci, la 10 m distanta, 4 dintre specimene s-au avantat asupra ei. Daca era vorba de un avant de intimidare, s-ar fi apropiat in graba, facand zgomote puternice. Insa maimutele s-au apropiat in liniste si erau imense. Intentia lor era sa ucida, insa cand mi-au vazut fata s-au oprit si au disparut."

In 2004, un cercetator numit Cleve Hicks de la Universitatea din Amsterdam a petrecut aproape 18 luni studiind aceste primate.

Unul dintre cele mai interesante momente ce l-au uimit pe cercetator a fost cand, urmarind zgomotele si urletele (ce pareau sa vina din aceeasi zona de zile intregi), a ajuns in fata unui mascul cimpanzeu imens ce manca dintr-un leopard mort. Desi nu a putut sa-si dea seama daca cimpanzeul a fost cel ce a doborat leopardul, acesta pare sa dea crezare povestilor din folclorul local.

Un alt episod documentat de Hicks in care acesta a intrat in contact cu primatele a fost atunci cand, urmarind directile localnicilor catre locul unde acestia pescuiesc, cercetatorii au doescoperit o comunitate numeroasa de primate care au aratat acelasi interes fata de oameni precum in descrierile lui Williams. O particularitate a grupului a fost faptul ca acestea pareau sa isi faca cuiburile pe pamant (lucru iesit din comun pentru cimpanzei, dar nu si pentru gorile).

Colin Groves, un cercetator in morfologia primatelor in cadrul Universitatii Nationale Australiene din Canberra, spunea ca: "Aceste cuiburi erau foarte mari si pareau iesite din comun". Groves se intreba "cum de pot cimpanzeii sa doarma pe pamant cand in jurul lor bantuie lei si leoparzi, pe langa elefanti si bizoni?" "Poate ca cimpanzeii vaneaza acesti pradatori si astfel acestia din urma ii evita", raspunde Hicks.

Un alt element interesant observat de Hicks era ceea ce el numeste "cultura zdrobitului" - dupa ce acesta a descoperit sute de carapace de melci, fructe cu coaja groasa zdrobite. Acesta noteaza faptul ca la un moment dat a descoperit chiar carapacea unei testoase mari, zdrobite de asemenea pentru a fi mancata.

Ceea ce i-a mai atras atentia lui Hicks era faptul ca primatele foloseau bete pentru a "pescui" furnici - o tehnica relativ comuna la cimpanzei - insa, in acest caz, uneltele folosite atingeau pana la 2,5 m lungime.

Totusi, viitorul primatelor Bili este departe de unul sigur. "Lucrurile nu par promitatoare", spune Karl Ammann, un fotograf al salbaticiilor ce a inceput sa investigheze cimpanzeii in 1996. "Absenta unui guvern central puternic a avut ca rezultat transformarea unei mari parti din regiune intr-una independenta si fara aplicarea efectiva a legii. In termeni de conservare, acesta este un dezastru", concluzioneaza, pe de alta parte, The Guardian.