SIDA inca n-a fost eradicata, dar Cuba reuseste o premiera mondiala, devenind prima tara care opreste transmiterea virusului HIV de la mama catre copil, iar asta cu o eficienta de 100%, scrie Playtech.

"Aceasta este una dintre cele mai mari realizari in ceea ce priveste sanatatea publica", a afirmat Margaret Chan, director Organizatia Mondiala a Sanatatii (OSM). Cuba a reusit, in premiera mondiala, sa opreasca transmiterea HIV si a sifilisului de la mama la bebelus. In fiecare an, 1,4 milioane de femei seropozitive raman insarcinate si, in lipsa unei solutii pana acum, riscul de a transmite virusul copiilor, inaintea sau in timpul nasterii ori prin alaptare, este de 15-45%.

"Este o victorie imensa in lupta contra HIV si a bolilor cu transmitere sexuala, precum si un pas important spre a avea o generatie care nu sufera de SIDA. Asta ne arata ca este posibil sa punem punct epidemiei de SIDA", a mai spus directorul OMS.

Modul prin care Cuba a reusit actuala performanta este integrarea in sistemul de sanatate publica a unor programe de testare si tratament pentru viitorii parinti. Agentia UNAids sustine ca exista sanse ca, pana in 2030, epidemia de SIDA sa fie stopata. La nivel global, aproximativ 35 de milioane de persoane au virusul HIV, informeaza The Guardian.

Citeste si:

Cum ar fi sa inaintam in varsta fara sa imbatranim

Seful Facebook spune ca in viitor vom putea transmite emotii telepatic