Corpul unei femei decedate a fost reconstituit digital prin scanarea unor sectiuni foarte subtiri, creand un model pentru experimente prea riscante sa fie facute pe persoane in viata, transmite New Scientist.

Femeia a murit in urma cu doua decenii, insa corpul ei traieste in forma digitala. Serghey Makarov si echipa sa au folosit peste 5000 de sectiuni, facute la intervale de o treime de milimetru, pentru a crea o versiune 3D a corpului uman - cel mai detaliat corp digital.

"Fantoma" se gaseste online si va permite specialistilor sa faca experimente pe care nu ar indrazni sa le faca pe oameni.

Femeia in varsta de 59 de ani din Maryland era obeza si a murit din cauza insuficientei cardiace. Numele ei nu a fost facut public. Sotul ei a acordat permisiunea pentru ca oamenii de stiinta sa ii foloseasca corpul pentru cercetare medicala.

Corpul ei si cel al unui barbat au fost scanate pentru a crea imaginile computerizate detaliate necesare pentru acest proiect

"Au de 10 ori mai multe informatii decat ar avea printr-un RMN. Asta inseamna ca echipa va avea mult mai multe informatii despre organe si structura lor", a declarat Dr Fernando Bello, de la Imperial College London, pentru New Scientist.

Imaginile la rezolutie inalta pot fi descarcate de toti cei interesati.

Proiectul pentru crearea unui om virtual au inceput in 1986, primul "Frankestein digital" fiind creat in 1994, insa reconstituirea corpului femeii este mult mai detaliata.

Corpul criminalului Joseph Paul Jernigan, executat prin injectie letala, a fost primul cadavru folosit in cadrul proiectului in 1994.

Acesta a fost de acord sa isi doneze corpul pentru cercetare medicala dupa ce a vorbit cu preotul din inchisoare, informeaza The Telegraph.