Oamenii de stiinta au facut primii pasi spre ceea ce considera ca ar putea deveni un nou test pentru depistarea autismului, informeazaBBC.Studiul s-a concentrat pe testarea copiiilor cu si fara autism si a descoperit niveluri mai ridicate de afectare a proteinelor in cazul copiiilor care sufera de aceasta boala.

Autismul, mai raspandit in cazul barbatilorFoto: MorgueFile.com

Cercetatorii sustin ca testele ar putea duce, in cele din urma, la o depistare la timp a conditiei, care poate fi dificila de diagnosticat.

Expertii, insa, si-au exprimat precautia, spunand ca astfel de teste sunt inca departe.

Autismul afecteaza comportamentul si, in special, interactiunea sociala, insa este dificil de identificat si nu este diagnosticat, de obicei, mai devreme de varsta de doi ani.

In prezent, nu exista teste biologice care pot detecta starea, diagnosticul fiind pus in urma unor evaluari comportamentale.

In cadrul acestui nou studiu, cercetatorii au cautat diferente chimice in sangele si urina a 38 de copii diagnosticati cu autism si 31 de copii sanatosi, cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani.

In cazul celor cu autism, au fost descoperite niveluri mai ridicate in ceea ce priveste leziunile proteinelor - in special in plasma sanguina.

Dr. Naila Rabbani de la Universitatea Warwick, care a condus studiul, a declarat pentru BBC ca testele ar putea fi, in cele din urma, folosite de medici pentru a diagnostica autismul mai repede prin detectarea acestor markeri.

  • Una din 100 de persoane din Marea Britanie sufera de autism.  
  • Persoanele de sex masculin care se confrunta cu autism sunt mai numeroase decat cele de sex feminin. 
  • Numarul cazurilor diagnosticate a crescut in ultimii 20 de ani. 
  • Autismul nu afecteaza doar copiii - copiii cu autism cresc si devin adulti care sufera de autism. 
  • Nu exista inca tratament pentru autism, insa exista o serie de interventii care se pot face.